W ubiegłym sezonie część jarmużu wysiałam do doniczek z myślą, że zimą i wczesną wiosną będą cieszyć oczy i podniebienia na kuchennym parapecie. Przez cały sezon wiosna - jesień - zima doniczki były w ogrodzie. W ciągu tygodnia od przyniesienia do domu z wystających z ziemi kikutów urosły piękne, jarmużowe palemki. Czy to nie wspaniałe?
Za co cenię jarmuż? Bo to cudowne warzywo :-)
Jarmuż ma dużo wapnia – w 100 g zawiera go ponad 150 mg, czyli więcej niż mleko krowie.
Jarmuż jest naturalnym środkiem, który oczyszcza organizm z toksyn, jest doskonałym źródłem witaminy C, K i A,
dostarcza witaminy K w dawce przekraczającej jej dzienne
zapotrzebowanie. A to jest to bardzo ważne, bo ta witamina odpowiada za
ochronę przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Dieta bogata w
witaminę K odpowiada za prawidłową budowę kości, dobrą krzepliwość krwi,
regulację poziomu cukru we krwi. Pamiętajcie, że witamina K to
substancja rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego warto dodać do niego odrobinę dobrego oleju.
Jarmuż zawiera wiele cennych flawonoidów i karotenoidów, przez co pomaga
chronić siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem
wolnych rodników. Zawarta w nim witamina A, luteina i zea-ksantyna
korzystnie wpływają na wzrok i skórę.
Jarmuż zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią
komórki przed działaniem wolnych rodników. Zielone liście jarmużu zawierają sulforafan (związek posiadający silne właściwości
przeciwnowotworowe, które pomagają chronić nas przed rakiem m.in.
piersi, jajnika, żołądka, jelit
i prostaty).
Jarmuż ma też silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz jest bogaty w substancje odżywcze. Zawiera wiele cennych mikroelementów.
Czy jest jeszcze ktoś, kto nie jadł jarmużu??
I przy tym jest tak łatwy w uprawie! Nawet w doniczce daje radę :-)
Ogrodowy jarmuż został już zjedzony, co oznacza, że posiałam go za mało. Najbliższej wiosny to naprawię. Nasiona już czekają.
A co u Was rośnie w styczniu?
18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bez lilak
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
ebook
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szczepienie
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.