do ogrodu

wtorek, 4 stycznia 2022

Uprawiam warzywa i owoce o dzialaniu antyrakowym


Dziś będzie długo, bo temat poważny i rozległy. 

Świat roślin pełen jest niezliczonych, korzystnych dla zdrowia substancji. Dzięki jedzeniu roślin działamy zapobiegajaco przeciw chorobom. Dzieje się tak dzięki zawartym w roślinach związkom: witaminom, minerałom, aminokwasom, enzymom, chlorofilowi i innym. To roślinom zawdzięczamy działanie antyoksydacyjne,  czyli przeciwrodnikowe. Prościej to ujmując składniki roślinne działają przeciwzapalnie i prozdrowotnie.

Reaktywne i toksyczne wolne rodniki są produktem ubocznym procesów biochemicznych związanych z oddychaniem komórkowym. Są one zdolne w ułamku sekundy uszkodzić białka i DNA w komórkach i tym samym stają się w znacznej mierze odpowiedzialne za ich starzenie i degenerację a to,prowadzi do stanów zapalnych i w konsekwencji do rozmaitych chorób. 

Uprawiając ogród warzywny warto postawić na owoce i warzywa, dzięki którym zachowamy zdrowie i witalność. 

Marchew

z selerem, brukwią, pasterniakiem, batatem, burakiem czerwonym i rzodkiewką stanowią prawdziwą antyrakową tarczę ochronną! Warzywa te mają duże ilości  minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor,miód i cynk),  pierwiastków śladowych oraz witamin: C, Tiaminy, Ryboflawiny, Niacyny, Witaminy B6, Kwasu foliowego, witaminy E, K, 

Przede wszystkim jednak są godne uwagi z powodu zawartości korzystnych dla zdrowia i antyrakowych wtórnych substancji roślinnych, jakimi są m.in. np. beta-karoten zawarty w marchwi, czy glukozynolany zawarte w brukwi, kalarepie, chrzanie i rzodkiewce.

Przepis na zapiekankę warzywną, lepszą niż pizza

Zielone liście

Warzywa liściaste znajdują się na szczycie listy warzyw zalecanych w profilaktyce nowotworowej. Talerz pelen kolorowych sałat ma mnóstwo substancji ochronnych, witamin i minerałów. Najważniejsze z nich to magnez, potas, wapń, witamina C (świetnie wyłapuje wolne rodniki), kwas foliowy (odpowiada za podział i tworzenie nowych komórek), jak również – obok chlorofilu – odpowiedzialne za kolor antyutleniające karotenoidy.

Do liściastych warzyw antyrakowych należą wszelkie rodzaje sałaty:  sałata głowiasta,  endywia, czerwone radicchio czy szczaw. Mamy także salaty zimowe: roszponkę, endywię i cykorię, pak choi, bok choi, jarmuż, . Liście buraków, zarówno zwykłych jak i buraków liściowych, szpinaki młode liście pokrzywy oraz młode liście winorośli, natka pietruszki, natka selera, seler naciowy, i zioła: bluszczyk kurdybanek,  lubczyk, podagrycznik, gwiazdnica pospolita, glistnik jaskółcze ziele, szałwia, oregano.


Kapustne

kapusty pekinska, włoska, głowiasta, zarówno zielona jak i czerwona, kalafior bialy i zielony, brukselka, jarmuż (przepis na pesto z jarmużu) to prawdziwi pogromcy stanów zapalnych.

Wszystkie warzywa kapustne zawierają związki siarki, sulforafanu i glukozynolan, korzystnie wpływają na zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku, żołądka, odbytu i płuc. Większość rodzajów kapusty zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który oczyszcza oraz reguluje pracę jelit. Kapustne warzywa antyrakowe, a w szczególności kapusta biała i czerwona (także kiszona!) to najtańsze naturalne źródło witaminy C, jednego z najsilniejszych antyoksydantów. 

W 100 g białej kapusty znajduje się średnio aż 50 mg witaminy C. Zielone warzywa antyrakowe cechuje wysoka zawartość kwasu foliowego (chroni przed rakiem trzustki) oraz chlorofilu (zapobiega szkodliwemu działaniu hemoglobiny ze spożywanego mięsa).

Czosnek 

Jeden do trzech ząbków dziennie stanowi podporę systemu odpornościowego i może chronić nas przed rakiem! Czosnek dodany do potraw skutecznie redukuje zagrożenie nowotworowe. Zawiera około 200 aktywnych biologicznie składników, jak siarkę, glutation i cysteinę, związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel), które są silnymi przeciwutleniaczami. Czosnek nie tylko pomaga w zapobieganiu tworzenia się nowych guzów i przerzutów, ale także powstrzymuje rozwój już istniejących guzów dzięki wzmacnianiu układu odpornościowego naszego organizmu i detoksykacji wątroby. Zawarta w warzywach cebulowych allicyna ma wszechstronne działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające. Allicyna powstaje po rozdrobnieniu czosnku. 

Pomidory

Żrodlo likopenu – antyoksydantu z rodziny karotenoidów, który odgrywa ważną rolę w procesie reagowania komórek na czynniki wzrostu stymulujące podziały. Udowodniono, że likopen, najobficiej występujący właśnie w pomidorach, zapobiega zachorowaniu raka prostaty, zmniejszając ryzyko rozwoju tego nowotworu o 30%. Prawdopodobne jest również jego działania w przypadku raka jamy ustnej, raka przełyku, żołądka i płuca.

Co ciekawe, produkty powstałe na bazie pomidorów, czyli przecier, koncentrat, sosy, są lepszym źródłem likopenu niż pomidory surowe.

Pestki dyni, nasiona, orzechy

To bogate źródła naturalnych antyoksydantów jak beta-karoten i witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9) oraz A, D, E. Ale to nie wszystko:  pestki, nasiona i orzechy to także mnóstwo niezbędnych mikroelementów (mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk i selen) oraz fitosteroli, tluszczów roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Papryka, buraki

Patryka poprawia trawienie i zmniejsza ból głowy. Witaminy C, A i E, których papryce nie brakuje, hamują starzenie się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą

Burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Dzięki zawartym. B1 Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Kolor paprykimi buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą one do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie wspomagają organizm podczas i po chemioterapii, przy niedokrwistości.

Przepis na pastę z czerwonej papryki

Przepis na lazanię ze szpinakiem i burakami

Przepis na zakwas przeczytasz tu także dlaczego warto regularnie pić zakwas buraczany.

Cytrusy

Owoce jagodowe 

( jagody, borówki, maliny, jeżyny, agrest, porzeczki, truskawki, poziomki, aronia, jagody goi owoce dzikiej róży, czarnego bzu, owoce berberysu) Owoce jagodowe zawierają szeroką gamę mikroelementów poprawiających nasz ogólny stan zdrowia. Są bogate w witaminy C i K, a także stanowią doskonałe źródło manganu i błonnika pokarmowego. Zaliczają się one również do żywności zawierającej największą ilość przeciwutleniaczy, co właśnie ma niebagatelne znaczenie w zwalczaniu rozmaitych stanów zapalnych

Kawa

Kawosze są o 50 proc. mniej narażeni na raka wątroby niż ci, którzy nie piją jej regularnie. Ziarna kawy zawierają polifenole, a konkretnie kwas chlorogenowy, który powstrzymuje podział komórek rakowych. Najzdrowsza jest kawa świeżo mielona i parzona. Rozpuszczalna kawa nie zawiera przewiwutleniaczy.

Polifenole to związki naturalnie występujące w wielu roślinach, wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Zaliczane do tej grupy flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny i ligniny zmiatają wolne rodniki, usuwają metale ciężkie, potęgują działanie innych antyoksydantów, stymulują funkcje układu odpornościowego, inicjują śmierć nieprawidłowych komórek, hamują etap progresji nowotworu. Produkty o największej zawartości polifenoli to: zielona herbata, warzywa kapustne, soja, kakao, owoce (winogrona, borówki, żurawina, jeżyny, truskawki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki) i orzechy.

Strączkowe

Fasole, soczewicą, groch są bogate w błonnik i kwas foliowy, niezbędny do produkcji DNA. A ponieważ rośliny strączkowe są także źródłem saponin, wielu minerałów, w tym selenu hamującego rozwój komórek rakowych na różnych etapach.

Przepis na hummus 

Winogrona

Resweratrol zawarty w winogronach ma działanie antyoksydacyjne – przeciwdziała niebezpiecznym dla zdrowia wolnym rodnikom. Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wykazano również jego zdolność do hamowania agregacji czerwonych krwinek, a tym samym powstawania zakrzepów

Najwięcej resweratrolu znajduje się w skórce czerwonych i fioletowych winogron. Warto je jesc na surowo.

Kiełki

W kielkach znajdziemy wszystko, co potrzebne w ilości skoncentrowanej. 

Więcej o kielkach tutaj.

Przepis na placki warzywne z kielkami





Przyprawy

cynamon, kardamon, kurkuma, pieprz mają właściwości przeciwzapalne. Warto codziennie po nie sięgać i robić np. codzienny szot przeciwzapalny

Tluste ryby ( tego w ogrodzie nie wyhodujesz, ale warto wspomnieć)

Ryzyko raka jelita grubego możemy zmniejszyć o ponad połowę, regularnie jedząc tłuste ryby, takie jak śledź, łosoś, makrela, halibut lub sardele. Ryby te mają bowiem bardzo wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak witamina B, potas i kwasy omega-3

Duzą zawartość kwasów omega 3 ma także świeżo wyciśnięty olej lniany, siemię lniane i inne nierafinowane oleje roślinne, nasiona i orzechy. Niewielkie ilości zawierają również niektóre warzywa takie jak jarmuż, szpinak i sałata. 

Ruch

regularna aktywność fizyczna może uchronić przed wieloma nowotworami, m.in.: aż o 69% zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka przełyku, o 63% raka jamy ustnej, gardła i krtani, o 59% raka macicy, o 50% raka jelita grubego, o 47% raka żołądka, o 38% raka piersi.

Ogrodnicy na brak ruchu raczej nie narzekają, więc aktywnie uprawiajmy nasze ogrody.


W czasie gdy nie ma dostępu do świeżych, organicznych warzyw warto sięgać po sprawdzone rozwiązania, naturalne, wolne od chemii i konserwanów.  Są dni, gdy nie jem zalecanych 5 porcji warzyw, albo jem je w wersji na cieplo, albo zwyczajnie jem ich mniej, wtedy dla mnie takim rozwiązaniem są dwa produkty. 

Jeden z nich to czysty chlorofil do picia.

Drugi to kompleksowy koncentrat ziołowy iWee.


Pure Chlorophyll to suplement diety w płynie zawierający w swoim składzie chlorofilinę, ekstrakt z lucerny, sok jabłkowy oraz cytrynowy. Orzeźwiający smak zapewnia naturalny olejek miętowy. Chlorofil to naturalny barwnik o pięknym, szmaragdowym kolorze, nadającym roślinom ich soczystą zieleń. Chlorofil jest również źródłem ich żywotności, jako że to dzięki niemu są w stanie przeprowadzać fotosyntezę i brać pokarm ze słońca. 

Picie chlorofilu pozwala na efektywną walkę z wirusami oraz bakteriami, a także pasożytami, wspiera działanie układu odpornościowego. skuteczniej walczy z rakiem.

Przede wszystkim chlorofil zajmuje się oczyszczaniem naszego organizmu. Usuwa drobnoustroje oraz bakterie, które mogą wywoływać choroby lub dolegliwości. Odżywia tkanki i reguluje pH, przez co zapobiega zakwaszeniu organizmu.

  • Działa przeciwstarzeniowo 
  • wydłuża cykl życia komórek.
  • Wspomaga proces trawienia 
  • Wspiera korzystnie rozwój flory bakteryjnej w jelitach.
  • wspomaga układ nerwowy, 
  • ułatwia radzenie sobie ze stresem 
  • reguluje cykl miesiączkowy u kobiet.
  • reguluje ciśnienie krwi
  • dodaje energii
  • wzmacnia naczynia
  • wspiera leczenie cukrzycy oraz nowotworu
  • kontroluje problemy skórne
  • wspomaga odchudzanie
  • regeneruje organizm
  • wzmacnia odporność
  • chroni oraz rozświetla cerę
  • zmniejsza żylaki
  • zmniejsza przebarwienia skóry oraz trądzik



Jeśli chcesz skorzystać z dobroczynnego działania chlorofilu kliknij w TEN link, dzięki któremu otrzymasz 10% rabatu na zakupy bezpośrednio u producenta

Chlorofil znajdziesz w dziale suplementy diety


Koncentrat ziolowy iWee
to unikalny macerat roślinny ze specjalnie skomponowanej mieszkanki roślin Znajdują się wśród nich kwiaty (np. lawenda, dzika róża), drzewa (cynamon, zielona herbata), zioła polne (lucerna, skrzyp) a nawet rośliny kojarzące się z azjatyckimi przyprawami (imbir, pieprz cayenne). 

iWee jest produktem odpowiednim dla wegan i wegetarian.

Dla kogo jest iWee

  • dla każdego, kto potrzebuje naturalnego wsparcia organizmu na wielu płaszczyznach
  • przy dolegliwościach ze strony układu trawiennego
  • dla wszystkich, którzy chcą wzmocnić swoje ciało cennymi ekstraktami roślinnymi
  • dla osób narażonych na stres, które żyją w biegu
  • dla osób cierpiących na migreny 
  • dla wszystkich, którzy cenią sobie naturalną moc roślin i ziół od tysięcy lat wykorzystywanych w medycynie naturalnej
  • dla wszystkich, którzy dzięki odpowiedniej suplementacji chcą osiągnąć harmonię duszy i ciała
  • dla osób, które chcą spotęgować korzystne działanie ekstraktów roślinnych i ziołowych w codziennej diecie
Przy opisie iWee znajdziecie pełną specyfikację produktową z wyszczególnieniem ile czego zawiera. Pije się 20ml dziennie, najlepiej na czczo. Butelka wystarcza na miesiąc kuracji dla jednej osoby.

Jeśli chcesz skorzystać z dobroczynnego działania koncentratu ziołowego iWee kliknij w TEN link, dzięki któremu otrzymasz 10% rabatu na zakupy bezpośrednio u producenta

iWee znajdziesz w dziale suplementy diety.

Gdy spróbujesz i się przekonasz, zachecam do założenia sobie w sklepie konta, dzięki któremu na stale uzyskasz 30% zniżki. Konto możesz założyć klikając w ten link.



2 komentarze:

  1. Świetny temat, aż żałuję, że nie zapamiętam wszystkiego od razu. Na szczęście zawsze mogę wracać do tego artykułu 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, starałam się wyczerpująca opisać wszystko to, co sami możemy dla siebie zrobić.

    OdpowiedzUsuń

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1