Pesto z jarmużu możesz robić prawie cały rok, jeśli tylko masz świeży jarmuż.
Przepis:
około 250 g liści jarmużu bez łodyg
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 lyżeczki pieprzu
około 1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki nasion słonecznika
kawałek twardego sera, niekoniecznie parmezanu
Wszystko wrzuć do thermomixa lub blendera i miksuj do uzyskania zielonej masy.
Pesto z jarmużu gotowe, smacznego.
U nas dzisiaj na śniadanie kanapki z masłem i pesto.
18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bez lilak
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
ebook
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szczepienie
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
Może to nie sezon na warzywnik, bo zima właśnie zawitała na Warmię, ale ja w ogrodzie wciąż mam pyszny, zieloniutki jarmuż. Niestraszne mu mrozy do -10 st., jakie teraz są, ponoć wytrzymuje nawet do -18. Większość zbiorów zamroziłam lub po prostu zjadłam, ale małe poletko wciąż pyszni się świeżą zielenią wśród ściętych mrozem zagonków. I zastanawiałam się, co jeszcze, prócz przyrządzania jak młodej kapusty, robienia surówek, miksowania czy dodawania do serów można z niego zrobić. I znalazłam to cudne pesto. Jutro lecę do ogródka po jarmuż i wypróbuję ten przepis. Na rukolowe też się skuszę, ale oczywiście późną wiosną, jak rukola zagości na moich zagonkach. Bo rukola musi być z ogrodu, tylko wtedy ma ten cudny, orzechowy smak. Gratuluję pomysłów na proste warzywne dania, na pewno będę na tego bloga nie raz jeszcze zaglądać.
OdpowiedzUsuńWitaj , dziękuję Ci za ten cudny komentarz.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Pesto z jarmużu Ci się spodobało. Można z niego Także zrobić surówkę z jabłkiem, majonezem i śmietaną, bardzo smaczna.
W tym roku część jarmużu wysiałam do doniczek i przed tygodniem gdy nastały mrozy, przyniosłam jedną doniczkę na kuchenny parapet. Już widać, że rośliny ruszyły i zaczynają wypuszczać nowe liście. Z roślin, które zimą także mogą Ci służyć w kuchni, jest burak liściowy, którego na zimę się nie pieli, nie wyrzuca tylko pozwala mu się zimą rosnąć. Jest to też jedna z pierwszych roślin, która wiosną pojawia się gotowa aby ją przyrządzić w kuchni.
Serdecznie pozdrawiam