do ogrodu

piątek, 16 marca 2018

lazania ze szpinakiem i burakami



Lubicie lazanię?
My bardzo, zwłaszcza te bezmięsne :-D
Niektórzy uważają, że wegetariańska wersja lazanii to profanacja, ale ja się z tym nie zgadzam. To zdrowsza, lżejsza i na pewno bardziej odżywcza forma tej popularnej potrawy.
W sezonie letnim, gdy większość składników rośnie nam w ogrodzie wykonanie tej lazanii ma dodatkową korzyść: prawie nic nie kosztuje :-)

Z wykonaniem całości uporacie się w 20 - 25 minut. Plus dodatkowy czas na pieczenie.

Ciasto na lazanię oczywiście możesz mieć gotowe, ja jednak wolę takie domowe, świeżo zrobione.
Gdy masz thermomix lub inny malakser, który wyrabia ciasto, zrobisz je w minutę!

Obok na zdjęciu masz wszystkie składniki potrzebne do wykonania wegetariańskiej lazanii z burakami, szpinakiem i bakłażanem.

Od czego zacząć?

Rozdrobnij czosnek i cebulę (możesz w malakserze) i podsmaż na rumiano, na odrobinie oleju, na patelni. Dodaj mrożony szpinak smaż kilkanaście minut, posól, dodaj pieprz i ewentualnie nieco wody.



Ciasto na lazanię:

300g mąki
3 jajka
1/4 szklanki wody

Malakser robi ciasto a Ty pokrój w cienkie plastry
1-2 buraki
1 bakłażan



Do lekko przestudzonej masy szpinakowej dodaj opakowanie serka mascarpone i wymieszaj. Dopraw by była konkretna w smaku a nie mdła.

Podziel ciasto na 3 równe części. Rozwałkuj pierwszą i połóż na dno formy na lazanię.
Na ciasto wyłóż połowę masy szpinakowej.
Następnie ułóż plastry bakłażana, posól, popieprz i posyp czerwoną papryką oraz tymiankiem. Polej przecierem pomidorowym tak, by przykryć bakłażana.
Rozwałkuj drugą część ciasta i połóż na bakłażana.
Ułóż buraki, pozostałą część masy szpinakowej, posyp tartym serem lub pokruszoną mozarellą.





Piecz 50 minut w 180 st C na śrenim poziomie piekarnika. W ostatnich 5 minutach włącz termoobieg jeśli chcesz, by wierzch był chrupiący.

Inny przepis na wegetariańską lazanię ze szpinakiem i brakiem liściowym jest tu: http://ogrodwarzywny.blogspot.com/2016/07/lazania-ze-szpinakiem-i-cukinia.html

Dajcie znać, czy Wam smakowało i w jakiej wersji najbardziej lubicie lazanię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1