do ogrodu

środa, 14 lutego 2018

Hummus z drobnej fasoli mung

Lubicie hummus? Ja bardzo, zawsze wychodzi, jest pyszny i ma tak wiele zastosowań w kuchni!
Tym razem zrobiłam hummus z drobnej, zielonej fasoli mung, którą uprawiałam latem. Nieźle się bawiłam łuskając te drobne ziarenka ze strąków! Fasolę siałam od razu do gruntu na początku maja. Pozwoliłam jej rosnąć pionowo, dzięki czemu zajęła mniej miejsca. Obawiałam się, że w naszym klimacie uprawa tej ciepłolubnej fasolki się nie uda, a jednak dała radę! Nasiona fasoli mung kupiłam w sklepie spożywczym. Dzisiaj jest dostępna niemal wszędzie. Niestety,różna jest także jakość ziaren. Często kiełkuję fasolę mung i właśnie kiełki zjadamy, więc widzę, jak marnej jakości nasiona są w sprzedaży :-( Bywa, że ponad połowa nie kiełkuje, rozpada się po namoczeniu i zamiast rosnąć, psuje się! Gotując fasolę pewnie tego nie zauważycie.
W każdym razie fasolka rosła na grządce kwitnąc i produkując długie na około 10-15 cm strąki. Pozwoliłam jest całkowicie dojrzeć i zasuszyć strąki zanim się do niej dobrałam.

Na dzisiejszy hummus użyłam półtora kubka suchego ziarna. Nie moczyłam, lecz po zalaniu zimną wodą gotowałam na małym ogniu około 40 minut.

Składniki na hummus:

  • ugotowana fasola
  • 2 ząbki cosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki cerwonej papryki
  • szklanka domowego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżeczki cząbru
  • garść posiekanej natki pietruszki

Zmiksuj wszystko na gładko i jedz na zdrowie!
Możesz jeść hummus jako pastę na kanapki, możesz też, jak ja, nabierać hummus na plaster ogórka i zjadać bez chleba :-) Latem lubię też ten hummus na plastrach surowej cukinii, pycha!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1