Kiełki w surówce |
Lubimy kiełki i jemy je cały rok z małymi przerwami, gdy czujemy przesyt.
Mam dwie kielkownice, które nakładam na siebie uzyskując 6 pięter. Co dwa dni wysiewam nowe piętro, by nie mieć wszystkiego w jednym czasie.
Moja kiełkownica ma juz 8 lat, świetnie się sprawdza. Niektórzy mówią, że to źle, że plastik. Widzialam na allegro gliniane, wzorem Japończyków. Spotkalam się z takimi dwa lata temu w internecie i teraz, po dwóch latach dostępne są też u nas. Zatem jak kto woli. Ja na te z tworzywa nie narzekam.
Przy wysiewaniu nasion na kiełki ważne jest, by nie byly zaprawiane środkami przeciwgrzybowymi. Najlepiej organiczne, nie otoczkowane. I koniecznie sprawdźcie termin ważności, ponieważ zdarza się, że nasiona stare nie wykiełkują i zamiast rosnąć zwyczajnie gniją.
Najbardziej lubiane przez mojego męża są kiełki rzodkiewki i rzeżuchy - z uwagi na ostrość. Ja lubię tez lucerny, buraka, kapusty czerwonej i brokułów. Nigdy nie udało mi się kiełki cebulowe, zawsze gniły.
Jakie Wy kielkujecie nasiona?
Trafilam na świetną grafikę pokazującą wartości płynące z kiełków.
Zdjęcie ze strony motywatordietetyczny.pl |
Ja dzisiaj wysiewam nasiona brokula. Pojutrze rzeżuchę, dokupię jeszcze kielki rzodkiewki i lucerny na kolejne dni. Będą pyszne i kolorowe dodatki do surowek z młodych lisci szpinaku z ogórkami, pomidorami, rukolą i roszponką.
Kiełki www.zielony-salonik.pl |
Zobaczcie też świetny przrpis na zdrowe placki z kielkami fasoli mung
Placki z kiełkami fasoli mung |
Witaj, Małgorzato!
OdpowiedzUsuńJejku, to wszystko wygląda tak smakowicie, że zaczynam się obficie ślinić na widok tych pyszności!
Tak sobie przeglądam Twoją stronę i już widzę, że jest skarbnicą wielu cennych przepisów i informacji. Sałatka z pora wyjątkowo głośno do mnie przemówiła - miałam wielokrotnie w lodówce selera i pora, nie bardzo za to miałam pomysł co z nimi zrobić, a raczej jaką sałatkę/surówkę. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.
Dziękuję za wizytę u mnie :) Tak się zastanawiam, jak do mnie trafiłaś?
Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok - oby wiosna zagościła u Ciebie szybciej niż zazwyczaj, a powikłania po koronawirusie jak najszybciej stały się wspomnieniem. Pięknych zbiorów i przetworów życzę :)
Witaj, Małgorzato!
OdpowiedzUsuńJejku, to wszystko wygląda tak smakowicie, że zaczynam się obficie ślinić na widok tych pyszności!
Tak sobie przeglądam Twoją stronę i już widzę, że jest skarbnicą wielu cennych przepisów i informacji. Sałatka z pora wyjątkowo głośno do mnie przemówiła - miałam wielokrotnie w lodówce selera i pora, nie bardzo za to miałam pomysł co z nimi zrobić, a raczej jaką sałatkę/surówkę. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.
Dziękuję za wizytę u mnie :) Tak się zastanawiam, jak do mnie trafiłaś?
Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok - oby wiosna zagościła u Ciebie szybciej niż zazwyczaj, a powikłania po koronawirusie jak najszybciej stały się wspomnieniem. Pięknych zbiorów i przetworów życzę :)