Zaskakująco smaczny, bogaty odżywczo, idealny :-)
Świetnie się wpisuje w moje postanowienie na ten rok, by wszystko, co jem i gotuję było odżywcze i zdrowe.
I co ważne, nie kruszy się.
Pasuje do niego hummus i hummus z fasoli Jaś , doskonale pasuje pasta paprykowa i każde pesto lub to pesto z rukoli a do tego pomidor lub papryka, lub świeże listki szpinaku, kiełki i gotowe :-)
Jak zrobić ten pyszny chlebek orzechowy z oliwkami i suszonymi pomidorami
do miski wsyp:
- 2 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka roślinnego
- 10 posiekanych czarnych oliwek
- 10 posiekanych zielonych oliwek
- 10 posiekanych suszonych pomidorów (bez oliwy)
- 100g orzechów laskowych
- 100g orzechów włoskich
- 50g płatków owsianych górskich
- 100g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 20 kropli stewii w płynie (lub mniej wg uznania)
- pół łyżeczki soli (lub więcej wg uznania)
- 1 łyżka rozmarynu
Chlebek orzechowy z oliwkami przed pieczeniem |
Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, łyżką formując i nadając kształt.
Piecz w 180 stC 30-35 minut.
Ja piekłam we frytownicy beztłuszczowej na pergaminie 25 minut w temp 180 stC.
Najcięższe do wykonania : poczekaj aż ostygnie :-D zanim pokroisz.
Przepis inspirowany książką Fit Vega (n) food Nanneke Schreurs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.