Było o hummusie z drobnej, zielonej fasoli (KLIK) a dzisiaj o fasoli Jaś. Piękne, dorodne nasiona wymagają całodziennego (lub całonocnego) namoczenia.
Następnie trzeba je ugotować, ja gotuję je w nowej wodzie, tę, w której się moczyły, wylewam. Gotuję z zielem angielskim i liściem laurowym na dużym ogniu do momentu wrzenia, potem zmniejszam ogień by tylko "pyrkało', przykrywam i po 2 - 2,5h gotowe.
Można też w szybkowarze, wtedy jest dużo szybciej.
Składniki na fasolowy hummus:
- fasola Jaś
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- duży pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pierzu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
Idealna do pieczywa, chlebków kukurydzianych, tortilli, pieczywa chrupkiego a także do plastrów świeżego ogórka, pomidora, liści sałaty i wielu innych.
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.