do ogrodu

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Hummus, pasta na kanapki z fasoli Jaś

Często robię pasty kanapkowe i hummusy, lecz zauważyłam, że większości z nich zapominam tu umieścić. Pewnie dlatego, że u mnie to codzienność, rzecz pospolita i oczywista :)
Było o hummusie z drobnej, zielonej fasoli (KLIK) a dzisiaj o fasoli Jaś. Piękne, dorodne nasiona wymagają całodziennego (lub całonocnego) namoczenia.
Następnie trzeba je ugotować, ja gotuję je w nowej wodzie, tę, w której się moczyły, wylewam. Gotuję z zielem angielskim i liściem laurowym na dużym ogniu do momentu wrzenia, potem zmniejszam ogień by tylko "pyrkało', przykrywam i po 2 - 2,5h gotowe.
Można też w szybkowarze, wtedy jest dużo szybciej.

Składniki na fasolowy hummus:

  • fasola Jaś
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • duży pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pierzu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
Ugotowaną fasolę blenduję z pozostałymi składnikami i gotowe.

Idealna do pieczywa, chlebków kukurydzianych, tortilli, pieczywa chrupkiego a także do plastrów świeżego ogórka, pomidora, liści sałaty i wielu innych.

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1