pesto z rukoli |
Jest niewymagająca w uprawie, rośnie na każdej ziemi, wystarczy tylko podlewać. Można ją wysiewać co kilka tygodni by korzystać z niej przez cały sezon - od wczesnej wiosny do później jesieni.
Lubię ją w surówkach, w kanapkach, tortillach i burgerach oraz do makaronu. A od teraz lubię ją także w pesto.
Wysiana w czerwcu rukola obrodziła dorodnymi krzakami. Ilość listków potrzebną na porcję pesto uzyskałam z czterech roślin.
Jest to ilość podobna do tej, jaką pakują do plastikowych pojemników w marketach.
To moje rukolowe krzaczory. Ta ilość wystarczy nam na mrożone pesto na cały rok :-D
Przepis na pesto z rukoli:
- rukola
- 1/2 szklanki dobrej oliwy lub świeżo tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanka słonecznika
- 1/2 szklanki startego twardego sera typu parmezan lub grana padano
Wrzucam wszystko do TM, miksuję 4 sek. poz 8, ścieram pesto ze ścianek i miksuję raz jeszcze 3 sek. poz 6.
Przekładam do pojemniczków z zamknięciem, opisuję i wkładam do zamrażarki.
Będzie idealne do makaronów, kanapek, sałatek, ryżu...
Kolejną porcję zrobię na dziś do obiadu.
Spójrzcie także na fenomenalne pesto z jarmużu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.