Lubicie smak paprykarza? My z Córką uwielbiamy, tylko te sklepowe są takie małe... Jedynie zaostrzają apetyt 😁
Dlatego postanowiłam zrobić go samodzielnie, w nieco większej ilości. Wyszedł prawie taki sam. Byłby identyczny, gdybym zamiast tylko surowej, świeżej ryby dala pół na pół z wędzoną.
Przepis jest tak banalnie prosty, że każdy sobie poradzi z łatwością.
Co potrzebujesz:
- 1 szklanka suchego ryżu
- ok 400g ryby surowej lub /wędzonej
- 2 średhie cebule
- 3 średnie marchewki
- 60g oliwy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 czubata łyżka domowej kostki rosolowej + 1/2 szklanki wody
- Lub pół szklanki bulionu
- Sol do smaku
- 200g koncentratu pomidorowego
- 50g keczupu
Jak zrobić paprykarz szczeciński?
Szklankę ryżu opłucz i zalej w garnku dwiema szklankami wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj na duzym ogniu pod przykryciem aż zawrze. Wtedy zredukuj płomień do minimum i bez podnoszenia przykrywki gotuj jeszcze około 10 minut. Ryz całkowicie wchlonie wodę.
Cebulę i marchew rozdrobnij i podsmaż na oliwie, dodaj pozostałe składniki, w tym rozdrobnione mięso ryby. Gotuj 15 minut. Dodaj ryz, wymieszaj i gotowe.
Można zajadać jak ostygnie albo samodzielnie, albo z kromką razowca, na przykład z tego przepisu na chleb lniany KLIK
Lub Chleb wieloziarnisty KLIK
Albo z bułeczkami cukiniowymi KLIK
Z lepioszkami KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.