Mamy plagę urodzaju rukoli. Rozsiała się wszędzie, między płytkami też!
Zatem jak jest rukola to jest też pesto.
Lepioszki to najprostszy chleb na świecie, szklankę mąki, u mnie graham, miesza się z wodą, solą i odrobiną oliwy do uzyskania p
lastycznej masy i ugniata się na patelni na okrągły, cienki placek, coś jak na pizzę.
Smaży się to z obu stron przez kilka minut.
Na placek dajemy porcję pesto z rukoli:
Podana ilość składników jest na 4 słoiki 330ml
500g rukoli
1,5 szklanki oliwy extra virgin
300g żółtego sera
300g pestek słonecznika
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli
Jeśli liście twojej rukoli są duże i mają twardą łodyżkę, najpierw przed zblendowaniem posiekaj je na drobniejsze elementy nożem a następnie wszystkie składniki razem wrzuć do blendera i solidnie rozdrobnij aż masa będzie jednolita.
Włóż do słoików wypychając powietrze, na wierzch wlej dodatkową porcję oliwy by przedłużyć trwałość pesto.
Przechowuj w lodówce.
Lepioszkę wysmarowaną pesto posyp łyżką kukurydzy i pociętym oscypkiem oraz plastrami świeżego ogórka.
Smacznego!
18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bez lilak
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
ebook
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szczepienie
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dzięki za to!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń