Wiem, ze nie powinno się podgrzewac ziaren, ale miałam taaaaką ochotę na chleb!
Ten nawet dość dobrze udaje zwykly chleb pszenny, więc do sałatki jarzynowej lub masla, pomidora i szczypiorku smakuje wybornie.
Oczywiście jak zawsze u mnie, jest błyskawiczny w przygotowaniu.
Co potrzebujesz aby upiec ten pyszny chleb z siemienia lnianego?
- 350 g ziaren siemienia lnianego
- 50g ziaren slonecznika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1 łyzeczka soli
- 2 łyżki łupin babki plesznik
- Okolo 200-220 g wody
Nasiona wsypałam do thermomixa i zmielilłam na mąkę 2 min poz 10. Możesz użyć dowolnego urządzenia do mielenia. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj gotowej mąki lnianej.
Dodalam pozostałe składniki i wymieszałam wszystko (1,5 min poz kłos)
Chleb lniany. Bohenki przed pieczeniem. |
Nastaw piekarnik na 180 stC.
W czasie, jak się będzie nagrzewał, ciasto zgęstnieje.
Przygotuj jedną dużą formę keksową lub dwie mniejsze.
Wilgotnymi dłońmi uformuj bohenki lub bułki jeśli wolisz.
Piecz 55-60 minut na środkowej wysokości w piekarniku.
Bułki około 30 minut.
Chleb nieco wyrośnie. Im drobniej zmielone ziarna tym lepiej rośnie.
Z ciemnych ziaren wyjdzie ciemny chleb, z jasnych złocisty.
Poczekaj, aż nieco ostygnie i dopiero wyjmij z foremek.
Chleb lniany. Bohenki po upieczeniu. |
Zobacz moje pozostałe przepisy na chleb. Kliknij w zdjęcie by zobaczyć przepis.
Lepioszki |
Chleb ziolowo czosnkowy |
Bułeczki cukiniowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.