Chlebek orzechowy z oliwkami i suszonym pomidorami

 


Zaskakująco smaczny, bogaty odżywczo, idealny :-) 
Świetnie się wpisuje w moje postanowienie na ten rok, by wszystko, co jem i gotuję było odżywcze i zdrowe.
I co ważne, nie kruszy się.
Pasuje do niego hummus  i hummus z fasoli Jaś , doskonale pasuje pasta paprykowa i każde pesto lub to pesto z rukoli  a do tego pomidor lub papryka, lub świeże listki szpinaku, kiełki i gotowe :-)

Jak zrobić ten pyszny chlebek orzechowy z oliwkami i suszonymi pomidorami


do miski wsyp:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 10 posiekanych czarnych oliwek
  • 10 posiekanych zielonych oliwek
  • 10 posiekanych suszonych pomidorów (bez oliwy)
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g płatków owsianych górskich
  • 100g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 20 kropli stewii w płynie (lub mniej wg uznania)
  • pół łyżeczki soli (lub więcej wg uznania)
  • 1 łyżka rozmarynu
Chlebek orzechowy z oliwkami przed pieczeniem 


Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, łyżką formując i nadając kształt.
Piecz w 180 stC 30-35 minut.
Ja piekłam we frytownicy beztłuszczowej na pergaminie 25 minut w temp 180 stC.

Najcięższe do wykonania : poczekaj aż ostygnie :-D zanim pokroisz.

Przepis inspirowany książką Fit Vega (n) food Nanneke Schreurs.

Komentarze