Ostatnia grypa dała mi popalić.
Dlatego dzielę się z Wami przepisem na pyszny rozgrzewający napój, który stawia nas na nogi i przegania chorobę.
Składniki potrzebne by zrobić ten naturalny antybiotyk i lek przeciwwirusowy
- około 2 "kciuki" imbiru, lub więcej jeśli lubisz ostrzej
- 3 litry wody
- łyżka kurkumy
- płaska łyżeczka chilli
- Szczypta pieprzu cayenne
Gdy wywar będzie już tylko ciepły a nie gorący dodaj:
- 2 łyżki miodu
- całą cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki (oczywiście wcześniej solidnie ją umyj szczotką pod bieżącą wodą, wtedy możesz jej użyć wraz ze skórką)
I to wystarczyło, aby choroba minęła. Trzymajcie się zdrowo!
Zrobiłam ten naturalny specyfik i jestem z niego szalenie zadowolona. Dzięki za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuńna zdrowie!
UsuńSuper sprawa, też zrobię. I na pewno nieźle działa na stawy - bolączkę ogrodnika - bo jest tam imbir, kurkuma i chili.
OdpowiedzUsuńtego nie sprawdzałam, ale przydałoby się :-O
UsuńZrobiłam, polecam!!! Mojemu mężowi po wypiciu pierwszej łyżki zaświeciły się oczy i spytał ile alkoholu dodałam ;) Nie chciał uwierzyć, że nic. Rzeczywiście pierwszy smak - jak wściekły pies. Super. Zniknęło z lodówki po czterech dniach. Najszybciej jako picie na wynos do pracy na dworze :) A dzieciom dolewałam do herbatki.
UsuńAlkoholu?? A to dobre :-D
UsuńBardzo się cieszę, że Wam smakuje!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńO matko czy to musi być takie ostre myślałam że mi gardło wypali jak wypiłam pierwszą łyżkę ale zobaczymy jak działa
OdpowiedzUsuńO tak, to moze byc ostre, jeśli dasz duzo imbiru i chilli. Jeśli jest za bardzo ostre, zmniejsz ilość chilli do swoich preferencji. Na zdrowie!
OdpowiedzUsuńWitam, jak z przechowywaniem? Jak długo można przechowywać miksturę i gdzie? I czy nie zaszkodzi ciężarnym?
OdpowiedzUsuńIle ten syrop może stać w lodówce? Czy trzeba to pasteryzowac żeby się nie psul?
OdpowiedzUsuńIle ten syrop może stać w lodówce? Czy trzeba to pasteryzowac żeby się nie psul?
OdpowiedzUsuńZakładając, że będziemy specyfik pić codziennie, zużycie nie powinno przekroczyć 30 dni. Jeśli pije go więcej domowników, skończy się szybciej. Mysle, ze można go w lodówce przechować do miesiąca.
OdpowiedzUsuńspróbuję zrobić... a jak to zażywać? w jakich ilościach ?
OdpowiedzUsuńMy pijemy w takich mini szklaneczkach jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńJa tez go zrobilam jest swietny cytryna i miod troche lagodza ostry smak tak ze tylko przez chwile pali w buzi.
OdpowiedzUsuńMam pytanie a jak najlepiej go brac przed czy po jedzeniu? Raz dziennie czy dwa: rano i wieczorem naprzyklad?
Dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Ola
O tak,smak jest dosc ostry, ale właśnie o to chodzi. Nie ma znaczenia, czy pijesz go przed czy po jedzeniu. My pijemy dwa razy a czasem gdy choroba to trzy razy dziennie, jsk potrzeba.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia
Imbiru nie kroić w plasterki?
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie przecedzić do butelek?
Ja nie kroilam, ale myślę, że pokrojony więcej z siebie odda.
OdpowiedzUsuńSuper specyfik ,tylko jezeli kurkuma ma zadziałać należy dodać trochę pieprzu.
OdpowiedzUsuńCenna uwaga! Dopisuję zatem szczyptę pieprzu cayenne do listy składników 🙂
OdpowiedzUsuńJeżeli kurkuma ma optymalnie zadziałać, musi być gotowana przez co najmniej 8 minut. I jest lepiej przyswajalna razem z tłuszczem.
OdpowiedzUsuń