Jak zrobić paprykarz szczeciński przepis

 


Lubicie smak paprykarza? My z Córką uwielbiamy, tylko te sklepowe są takie małe... Jedynie zaostrzają apetyt 😁

Dlatego postanowiłam zrobić go samodzielnie, w nieco większej ilości.  Wyszedł prawie taki sam. Byłby identyczny, gdybym zamiast tylko surowej, świeżej ryby dala pół na pół z wędzoną. 

Przepis jest tak banalnie prosty, że każdy sobie poradzi z łatwością. 




Co potrzebujesz:

  • 1 szklanka suchego ryżu 
  • ok 400g ryby surowej lub /wędzonej
  • 2 średhie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 60g oliwy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 czubata łyżka domowej kostki rosolowej + 1/2 szklanki wody 
  • Lub pół szklanki bulionu
  • Sol do smaku
  • 200g koncentratu pomidorowego 
  • 50g keczupu 

Jak zrobić paprykarz szczeciński?  

Szklankę ryżu opłucz i zalej w garnku dwiema szklankami wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj na duzym ogniu pod przykryciem aż zawrze. Wtedy zredukuj płomień do minimum i bez podnoszenia przykrywki gotuj jeszcze około 10 minut. Ryz całkowicie wchlonie wodę.

Cebulę i marchew rozdrobnij i podsmaż na oliwie, dodaj pozostałe składniki, w tym rozdrobnione mięso ryby. Gotuj 15 minut. Dodaj ryz, wymieszaj i gotowe.

Można zajadać jak ostygnie albo samodzielnie, albo z kromką razowca, na przykład z tego przepisu na chleb lniany KLIK

Komentarze