Moje dwa ostatnie pory z ogrodu. Zdecydowanie za mało wysiałam tych trwałych roślin. Nie zaszkodziły im ani mróz, ani śnieg, wciąż są świeże i smaczne.
Będzie idealna jako danie bezmięsne, takze dla vegan, jesli użyją wegańskiego majonezu i pominą jajka.
Zrobiłam z nich
pyszną salatkę z pora, z jajkami i jabłkiem
Składniki
- 4 jajka
- 1 jablko
- 2 małe pory lub 1 większy
- 2 - 3 łyżki majonezu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- sól
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo.
- Gdy ostygną obierz je i wraz z jabłkami rozdrobnij, posiekaj drobno. Ja w tym celu korzystam z malaksera.
- Pora pokrój na cienkie półplasterki.
- Wymieszaj wszystkie składniki i voila!
- Smakuje od razu ale jeszcze lepiej, gdy godzinę się "przergryzie"
Taka sałatka z pora jest świetna by zawinąć ją w liść salaty i zjadać ot tak, albo z kromką chleba z siemienia lnianego.
Będzie pasować także do obiadu w towarzystwie gotowanych ziemniaków, placków z kalafiora czy z moimi ulubionymi genialnymi plackami z kiełków fasoli mung
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.