Sałatka z pora

 


Moje dwa ostatnie pory z ogrodu. Zdecydowanie za mało wysiałam tych trwałych roślin. Nie zaszkodziły im ani mróz, ani śnieg, wciąż są świeże i smaczne.

Będzie idealna jako danie bezmięsne, takze dla vegan, jesli użyją wegańskiego majonezu i pominą jajka.

Zrobiłam z nich

pyszną salatkę z pora, z jajkami i jabłkiem

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 jablko
  • 2 małe pory lub 1 większy 
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • sól 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Gdy ostygną obierz je i wraz z jabłkami rozdrobnij, posiekaj drobno. Ja w tym celu korzystam z malaksera.
  3. Pora pokrój na cienkie półplasterki.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki i voila!
  5. Smakuje od razu  ale jeszcze lepiej, gdy godzinę się "przergryzie" 


Taka sałatka z pora jest świetna by zawinąć ją w liść salaty i zjadać ot tak, albo z kromką chleba z siemienia lnianego. 

Będzie pasować także do obiadu w towarzystwie gotowanych ziemniaków, placków z kalafiora  czy z moimi ulubionymi genialnymi plackami z kiełków fasoli mung


Komentarze