Uwierzycie, że nigdy dotąd nie odważyłam się na uprawę kalafiora w moim ogrodzie?Wydawało mi się to niemożliwe, jednak im częściej oglądam ogrody, które mnie inspirują, tym bardziej chcę spróbować. Podzielcie się Waszymi doświadczeniami z uprawą kalafiora. Czy to bardzo skomplikowane? Na co zwracaliście uwagę? Domyślam się,, że kalafior zajmuje sporo miejsca i prawdopodobnie nie otrzymam tylu plonów, by zaspokoić nasze potrzeby, jednak choćby część się powiodła, będę bardzo zadowolona. Jest tak wiele odmian tego pysznego warzywa! W tak wielu kolorach 💚💛💜
Można z niego przyrządzać przeróżne potrawy, można go jeść na surowo, można gotować na parze, można dusić w warzywnym curry lub smażyć kalafiorowe gofry!
A zupa kalafiorowa? Pysznosci.
Kalafior to jedno z wielu warzyw, które bardzo często mamy na talerzach. Uwielbiamy wprost ugotowane na parze kalafiory polane masłem i posypane solą, w towarzystwie jajka sadzonego i pomidorów ze szczypiorkiem.
Poniżej dzielę się z Wami przepisem na placki z kalafiora, banalnie proste i pyszne, lekko chrupiące z wierzchu z rozpływającym się wnętrzem.
Do malaksera włóż rozdrobnioną połówkę kalafiora.
Dodaj 5 jajek, jedną cebulę, sól i pieprz.
Rozdrobnij wszystko do konsystencji ryżu na mleku. Dodaj garść posiekanego szczypioru.
Smaż na oliwie na złoto po kilka minut z obu stron.
Placki z kalafiora |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.