![]() |
Rzepa Czy rzodkiewka? czym się różnią? |
Rzepa a rzodkiewka – podobieństwa, różnice i dlaczego warto znać odmianę Di Milano
Choć rzepa i rzodkiewka często bywają mylone ze względu na zbliżony wygląd, smak i sposób uprawy, to w rzeczywistości są to dwie różne rośliny, które zasługują na osobne miejsce w ogrodzie i kuchni. Poznaj ich kluczowe różnice oraz wyjątkową odmianę rzepy – Di Milano.
1. Gatunek i pochodzenie
Rzepa (Brassica rapa subsp. rapa) – należy do rodziny kapustowatych. Znana i uprawiana już w starożytności, była niegdyś podstawą pożywienia w Europie przed popularyzacją ziemniaków.
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – również z rodziny kapustowatych, ale to inny gatunek. Pochodzi z Azji, a w Europie zyskała popularność jako szybka do uprawy, wiosenna nowalijka.
2. Wygląd i czas dojrzewania
Rzodkiewka to warzywo drobne, zwykle czerwone lub różowe z białym miąższem. Osiąga dojrzałość bardzo szybko – nawet po 3–4 tygodniach.
Rzepa ma większy, kulisty lub spłaszczony korzeń. Skórka może być biała, fioletowa lub dwukolorowa – jak w przypadku odmiany Di Milano, która ma piękne purpurowo-białe zabarwienie. Dojrzewa nieco dłużej, zwykle po 6–8 tygodniach.
3. Smak
Rzodkiewka jest ostra, pieprzna, chrupiąca – jej smak wyrazisty, choć wrażliwy na warunki pogodowe (przy cieplejszej pogodzie może stać się bardziej ostra).
Rzepa ma łagodniejszy, lekko słodki smak z nutą ziemistości. Odmiana Di Milano jest szczególnie delikatna i soczysta – idealna do surowych sałatek lub duszenia.
4. Zastosowanie w kuchni
Rzodkiewka najlepiej smakuje na surowo – w sałatkach, na kanapkach, jako przekąska. Ja co roku robię też rzodkiewkę w wersji kiszonej i konserwowej.
Rzepa jest bardziej uniwersalna – można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, duszoną, a nawet kisić. Młode liście również są jadalne i pełne wartości odżywczych. Starsze liście nabierają goryczy.
Odmiana Di Milano wyróżnia się nie tylko kolorem, ale też soczystym, delikatnym miąższem. Jej liście są miękkie i nadają się do duszenia, podobnie jak botwinka.
5. Wartości odżywcze
Obie rośliny są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, błonnik oraz antyoksydanty. Rzepa zawiera też glukozynolany – związki o działaniu przeciwnowotworowym. Liście rzepy są wyjątkowo bogate w witaminy A, K i wapń.
Choć rzepa i rzodkiewka są spokrewnione, to różnią się nie tylko smakiem, ale też zastosowaniem i okresem wegetacji. Jeśli chcesz wzbogacić swoje warzywne menu o coś nietuzinkowego, postaw na rzępę Di Milano – jej kolor, smak i wszechstronność z pewnością Cię zaskoczą.
Masz własne doświadczenia z uprawą rzepy lub rzodkiewki? A może masz ulubiony przepis z Di Milano? Podziel się w komentarzu!
Otrzymałam świetne pytanie od moich widzów!
Dlaczego rzepa zamiast korzeni od razu zakwita? Oto 4 najczęstsze przyczyny:
-
Zbyt wczesny siew – roślina „myśli”, że już przeszła zimę (jarowizacja)
Rzepa to roślina dnia długiego, a wiele odmian (zwłaszcza starsze i klasyczne jak Di Milano) są wrażliwe na długość dnia i temperaturę.
Jeśli wysiana zostanie zbyt wcześnie (np w styczniu lub lutym kiedy noce są jeszcze chłodne i zdarza się mróz, roślina przechodzi tzw. jarowizację – i zamiast budować korzeń, przechodzi w fazę generatywną, czyli kwitnienie. -
Stres wodny lub upał
Długotrwała susza lub zbyt wysoka temperatura we wczesnym stadium wzrostu może zaburzyć rozwój rzepy.
Roślina „czuje zagrożenie” i przyspiesza cykl życia, przechodząc do fazy kwitnienia, zamiast inwestować w korzeń. W mojej uprawie w tunelu ziemia dość szybko przesychała stąd część roślin wytworzyła spore liście a niewielki korzeń. -
Zbyt gęsty siew lub brak przerywania siewek , to co zdarzyło się w mojej uprawie -
Rzepa potrzebuje przestrzeni (ok. 10–15 cm między roślinami). Jeśli rośnie zbyt gęsto, walczy o światło i składniki odżywcze. W efekcie zamiast budować korzeń, przechodzi szybciej do fazy nasiennej. -
Zły termin uprawy dla danej odmiany
Niektóre odmiany rzepy lepiej rosną w uprawie pod koniec lata lub jesienią.
Siew latem (np. od połowy lipca do początku sierpnia) zapewnia krótszy dzień i stabilniejszą temperaturę, co sprzyja tworzeniu soczystych korzeni i zapobiega przedwczesnemu kwitnieniu. Dlatego ja ponownie będę wysiewała rzepę di milano we wrześniu, na początku września.
A zatem rzepa urosła nam dorodna wytworzyła piękny okrągły korzeń i nie była łykowata potrzebuję wysiewu pojedynczego i miejsca do rozwoju korzenia oraz stałej wilgotności podłoża i w miarę równomiernej temperatury.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.