Rzepa a rzodkiewka


Rzepa Czy rzodkiewka? czym się różnią?


Rzepa a rzodkiewka – podobieństwa, różnice i dlaczego warto znać odmianę Di Milano

Choć rzepa i rzodkiewka często bywają mylone ze względu na zbliżony wygląd, smak i sposób uprawy, to w rzeczywistości są to dwie różne rośliny, które zasługują na osobne miejsce w ogrodzie i kuchni. Poznaj ich kluczowe różnice oraz wyjątkową odmianę rzepy – Di Milano.

1. Gatunek i pochodzenie

Rzepa (Brassica rapa subsp. rapa) – należy do rodziny kapustowatych. Znana i uprawiana już w starożytności, była niegdyś podstawą pożywienia w Europie przed popularyzacją ziemniaków.

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – również z rodziny kapustowatych, ale to inny gatunek. Pochodzi z Azji, a w Europie zyskała popularność jako szybka do uprawy, wiosenna nowalijka.

2. Wygląd i czas dojrzewania

Rzodkiewka to warzywo drobne, zwykle czerwone lub różowe z białym miąższem. Osiąga dojrzałość bardzo szybko – nawet po 3–4 tygodniach.

Rzepa ma większy, kulisty lub spłaszczony korzeń. Skórka może być biała, fioletowa lub dwukolorowa – jak w przypadku odmiany Di Milano, która ma piękne purpurowo-białe zabarwienie. Dojrzewa nieco dłużej, zwykle po 6–8 tygodniach.

3. Smak

Rzodkiewka jest ostra, pieprzna, chrupiąca – jej smak wyrazisty, choć wrażliwy na warunki pogodowe (przy cieplejszej pogodzie może stać się bardziej ostra).

Rzepa ma łagodniejszy, lekko słodki smak z nutą ziemistości. Odmiana Di Milano jest szczególnie delikatna i soczysta – idealna do surowych sałatek lub duszenia.

4. Zastosowanie w kuchni

Rzodkiewka najlepiej smakuje na surowo – w sałatkach, na kanapkach, jako przekąska. Ja co roku robię też rzodkiewkę w wersji kiszonej i konserwowej.

Rzepa jest bardziej uniwersalna – można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, duszoną, a nawet kisić. Młode liście również są jadalne i pełne wartości odżywczych. Starsze liście nabierają goryczy.

Odmiana Di Milano wyróżnia się nie tylko kolorem, ale też soczystym, delikatnym miąższem. Jej liście są miękkie i nadają się do duszenia, podobnie jak botwinka.

5. Wartości odżywcze

Obie rośliny są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, błonnik oraz antyoksydanty. Rzepa zawiera też glukozynolany – związki o działaniu przeciwnowotworowym. Liście rzepy są wyjątkowo bogate w witaminy A, K i wapń.

Choć rzepa i rzodkiewka są spokrewnione, to różnią się nie tylko smakiem, ale też zastosowaniem i okresem wegetacji. Jeśli chcesz wzbogacić swoje warzywne menu o coś nietuzinkowego, postaw na rzępę Di Milano – jej kolor, smak i wszechstronność z pewnością Cię zaskoczą.

Masz własne doświadczenia z uprawą rzepy lub rzodkiewki? A może masz ulubiony przepis z Di Milano? Podziel się w komentarzu!

Otrzymałam świetne pytanie od moich widzów!


Dlaczego rzepa zamiast korzeni od razu zakwita? Oto 4 najczęstsze przyczyny:

  1. Zbyt wczesny siew – roślina „myśli”, że już przeszła zimę (jarowizacja)
    Rzepa to roślina dnia długiego, a wiele odmian (zwłaszcza starsze i klasyczne jak Di Milano) są wrażliwe na długość dnia i temperaturę.
    Jeśli wysiana zostanie zbyt wcześnie (np w styczniu lub lutym kiedy noce są jeszcze chłodne i zdarza się mróz, roślina przechodzi tzw. jarowizację – i zamiast budować korzeń, przechodzi w fazę generatywną, czyli kwitnienie.

  2. Stres wodny lub upał
    Długotrwała susza lub zbyt wysoka temperatura we wczesnym stadium wzrostu może zaburzyć rozwój rzepy.
    Roślina „czuje zagrożenie” i przyspiesza cykl życia, przechodząc do fazy kwitnienia, zamiast inwestować w korzeń. W mojej uprawie w tunelu ziemia dość szybko przesychała stąd część roślin wytworzyła spore liście a niewielki korzeń. 

  3. Zbyt gęsty siew lub brak przerywania siewek , to co zdarzyło się w mojej uprawie - 
    Rzepa potrzebuje przestrzeni (ok. 10–15 cm między roślinami). Jeśli rośnie zbyt gęsto, walczy o światło i składniki odżywcze. W efekcie zamiast budować korzeń, przechodzi szybciej do fazy nasiennej.

  4. Zły termin uprawy dla danej odmiany
    Niektóre odmiany rzepy lepiej rosną w uprawie pod koniec lata lub jesienią.
    Siew latem (np. od połowy lipca do początku sierpnia) zapewnia krótszy dzień i stabilniejszą temperaturę, co sprzyja tworzeniu soczystych korzeni i zapobiega przedwczesnemu kwitnieniu. Dlatego ja ponownie będę wysiewała rzepę di milano we wrześniu, na początku września.


A zatem rzepa urosła nam dorodna wytworzyła piękny okrągły korzeń i nie była łykowata potrzebuję wysiewu pojedynczego i miejsca do rozwoju korzenia oraz stałej wilgotności podłoża i w miarę równomiernej temperatury.




Komentarze