Po wpisie o klęsce urodzaju zasypaliście mnie pytaniami po co suszę kwiaty piwonii.
Otóż one bardzo ciekawie aromatyzują moje mieszanki herbaciane i dają miły dla oka kolor naparu a także są cenne z uwagi na swoje właściwości.
Piwonia lekarska działa przeciwskurczowo, poprawia trawienie i uspokaja. Stosowana jest w postaci naparów, nalewek i odwarów w chorobach przewodu pokarmowego, stanach pobudzenia i nadmiernej nerwowości, dolegliwościach ze strony górnych dróg układu oddechowego. Stosowana zewnętrznie łagodzi atopowe zapalenie skóry oraz bóle reumatyczne.
Właściwości lecznicze wykazują kwiaty i korzeń. Ja z korzeni nie korzystam, za mało mam roślin i wykopanie korzenia drastycznie zmniejszyłoby moje zasoby aczkolwiek literatura podaje, że silniejsze i szersze działanie ma korzeń niż kwiaty.
Kwiaty – działają moczopędnie, poprawiają krążenie krwi, stosowane są przy chorobie wieńcowej, działają rozkurczowo, uspokajająco, przeciwalergicznie. Glikozydy piwonii zostały zarejestrowane przez potężną Chińską Agencję ds. Żywności i Leków (CFDA), jako środek służący skutecznemu leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), czyli jednej z głównych chorób autoimmunologicznych.
Kuracja piwonią jest, absolutnie zakazana kobietom ciężarnym. Piwonia, bowiem to stary i dość silny środek poronny.
Dr Henryk Różański tak opisuje właściwości piwonii :
Korzenie piwonii zawierają
sporo skrobi (ok. 7-12%), dekstryny, garbniki (ok. 2-4%), sacharoz (ok. 2-3%),
alkaloidy (peregrynina), 2-oksy-4-metoksyacetofenon (paeonol), kwasy fenolowe
(galusowy), monoterpeny (peonifloryna ok. 5%). W kwiatach obecne są flawonoidy
(kemferol) i antocyjany (paeonina). Skład korzeni słabo poznany.
Surowcem leczniczym jest kwiat i korzeń
piwonii – Flos et Radix Peoniae. Korzenie
wykopywać wiosną lub jesienią i suszyć w lekko ogrzanym piekarniku po uprzednim
rozdrobnieniu. Kwiaty zbierać w czerwcu i suszyć w temperaturze pokojowej oraz
w ciemności, w miejscu przewiewnym. Kwiaty polecam nieco oskubać, alby lepiej
wysychały.
Flos Paeoniae –
Pfingstrosenblüten jest w Deutscher Arzneimittel Codex z 2005 r.
Dr Fr. Oesterlen opisuje szczegółowo Radix
Peoniae (Pfingstrosenwurzel, Gichtrose) z Paeonia officinalis
L. i Paeonia communis L. Wyciąg z korzeni piwonii w
większych dawkach działa narkotycznie. Preparaty z korzenia piwonii zaleca w
leczeniu padaczki, nerwowości, spazm, pląsawicy. Dawki 1/2 – 1 drachma ~ 2-4 g
dziennie w postaci proszku; odwar, napar 1-2 uncje ~ 30-60 g dziennie, z walerianą
lub tlenkiem cynku.
Hippokrates i św. Hildegarda używali korzeń piwonii przy
zaburzeniach trawiennych. Lonicerus, Bock, Matthiolus i Paracelsus polecali
korzeń piwonii w leczeniu padaczki, ponadto jako środek pobudzający
miesiączkowanie, czyszczący krew, wzmacniający serce i moczopędny. Haller
opisał korzeń piwonii jako lek pomocny w terapii dny (artretyzmu).
Bohn wykazał
wpływ korzenia piwonii na mózgowie, działanie przeciwpadaczkowe, przeciwko
rzucawce i astmie. Leclerc wprowadził do leczenia nalewkę z piwonii.
W leczeniu epilepsji łączono korzenie piwonii z zielem
piołunu.
Owoce piwonii (wspomniane wyżej mieszki) uznawano za środek
pobudzający miesiączkowanie i wzmagający skurcze macicy.
Owoce piwonii
pobudzają perystaltykę przewodu pokarmowego.
Także duże dawki odwaru z korzenia
wzmagają perystaltykę i nie mają już wpływu rozkurczowego na mięśnie gładkie
przewodu pokarmowego (nadal jednak zachowują działanie rozszerzające na
oskrzela, tchawicę i naczynia krwionośne).
Kwiaty piwonii stosuje się w fitoterapii w leczeniu
schorzeń skóry i błony śluzowej, w leczeniu hemoroidów, artretyzmu i
reumatyzmu.
Kwiat używano w terapii chorób układu oddechowego (nieżyty), a w
mieszankach – w nieżytach żołądka, zaburzeniach nerwowych i sercowych.
Korzenie
piwonii stosowano w stanach skurczowych układu pokarmowego, w reumatyzmie, w
neurastenii, przy nerwobólach, migrenie, chorobach alergicznych, schorzeniach
sercowych i naczyniowych.
Korzeń piwonii uznawano w medycynie ludowej za środek
wzmacniający.
Działanie.
Kwiaty piwonii – Flos
Paeoniae: poprawiają krążenie krwi, moczopędne, odtruwające, wzmacniające
na naczynia krwionośne, rozkurczowe, uspokajające, przeciwalergiczne, choroba
wieńcowa, zapalenie naczyniówki.
Korzenie piwonii – Radix
Paeoniae: uspokajające (silniej niż kwiaty), moczopędne, czyszczące krew,
przeciwnerwicowe, przeciwlękowe, przeciwbólowe (słabe, w większych dawkach
silniejsze – 15 ml nalewki, 4 g sproszkowanego surowca, 1 szklanka odwaru),
trawienne, rozkurczowe, przeciwpadaczkowe (przeciwdrgawkowe), rozluźniające
ogólnie, reumatyzm, artretyzm; doustnie i jednocześnie doodbytniczo –
hemoroidy; zewnętrznie do okładów na wypryski, w tym atopowe zapalenie skóry.
Preparaty i dawkowanie.
Decoctum Paeoniae –
odwar piwoniowy: 2 łyżki rozdrobnionych korzeni zalać 2 szklankami wody, doprowadzić
do wrzenia, zagotować, gotować 5 minut, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić
w dwóch lub trzech porcjach w ciągu dnia. Do okładów i lewatyw również się
nadaje.
Inny sposób: 20-40 g korzeni rozdrobnionych na litr wody,
gotować kilka minut, odstawić do naciągnię
cia, przecedzić. Pic 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. odwar przechowywać w lodówce.
cia, przecedzić. Pic 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. odwar przechowywać w lodówce.
Infusum Paeoniae –
napar piwoniowy: sporą szczyptę (4 palce + kciuk) rozdrobnionych kwiatów zalać
1-2 szklankami wrzącej wody, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić
w ciągu dnia małymi porcjami. Na oczy opuchnięte, podrażnione i zmęczone –
okłady z naparu 30-40 minutowe. Naparem przemywać cerę podrażnioną i z
wypryskami.
Tinctura Paeoniae –
nalewka piwoniowa: 100 g korzeni świeżych lub suchych zalać 500 ml ciepłego
alkoholu 40-60%, macerować przynajmniej 14 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy
dzienni po 5 ml.
Przeciwwskazania: ciąża.
Witaj. Zaciekawił mnie twój wpis o leczniczym działaniu kwiatów piwoni. Ja mam ich dużo, ale nie wiem jaki to rodzaj. Moje pytanie czy z każdej piwoni mogę zbierać kwiaty i korzeń do celów spożywczych.??.
OdpowiedzUsuńWitaj, tak, dr Różański pisze na swojej stronie, że wszystkie odmiany piwonii mają podobne właściwości.
OdpowiedzUsuńfajnie
OdpowiedzUsuń