Tarta z dynią i porem |
Ja do tart wrzucam wszelkie sezonowe warzywa, jeśli to tarta wytrawna, oraz owoce, jeśli ma być na słodko.
Do tej konkretnej tarty z dynią i porem wykorzystalam świeżo zmieloną mąkę pszenno-żytnią z tego przepisu
Dynię wykorzystalam świeżą, purre ze sloików zostawiam na czas, gdy świeże dynie się skończą. Nastąpi to już niedługo, zostały tylko 3 sztuki. Na szczęście całkiem spore. Jeśli masz purre z dyni, śmiało wykorzystaj je w tym przepisie.
Co potrzebujesz by zrobić tartę z dynią
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
Nadzienie
- 130 g pora
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 400 g dyni bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki lub 400 g purre z dyni
- 1 płaska łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ⅓ łyżeczki chili, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego
- 70 g śmietany, 18% tłuszczu
- 3 jajka
- ser mozzarella lub dowolny jaki masz, posiekany lub starty na tarce
Sposób przygotowania tarty z dynią
Ciasto
Ze składników na ciasto agnieść ciasto, u mnie w thermomixie 60 s/obr. 4.
Powstałym ciastem wylep formę do tarty. Przykryj ściereczką a w tym czasie zrób nadzienie.
Nadzienie
Dynię, rozdrobnij ścierając na tarce lub używając blendera (tm 6 s/obr. 6)
Jeśli korzystasz z Thermomixa dodaj 40 g masła, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili i imbir, duś 3 min/120°C/obr. 2.
Jeśli korzystasz z patelni, dodaj powyższe składniki i smaż około 7-8 minut mieszając.
Zdodaj tymianek, śmietanę i jajka, wymieszaj 15 s/obr. 4.
Na wierzchu tarty równomiernie wyłóż nadzienie dyniowe. Będzie dość płynne.
Pokrojonego na ok. 1 cm krążki duś na maśle aż zrobi się szklisty.
w tm 5 min/120°C/obr. 1.
Wyłóż na tartę.
Całość posyp startym serem.
Piecz 35 min (200°C).
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.