do ogrodu

środa, 5 stycznia 2022

Tarta z dynią i porem w kilka minut

Tarta z dynią i porem
Tarta to tak uniwersalny rodzaj posiłku, możesz w niej wykorzystać dosłownie wszystko, co masz w lodówce. 

Ja do tart wrzucam wszelkie sezonowe warzywa, jeśli to tarta wytrawna, oraz owoce, jeśli ma być na słodko.


Do tej konkretnej tarty z dynią i porem  wykorzystalam świeżo zmieloną mąkę pszenno-żytnią z tego przepisu 

Dynię wykorzystalam świeżą, purre ze sloików zostawiam na czas, gdy świeże dynie się skończą. Nastąpi to już niedługo, zostały tylko 3 sztuki. Na szczęście całkiem spore. Jeśli masz purre z dyni, śmiało wykorzystaj je w tym przepisie.


Co potrzebujesz by zrobić tartę z dynią

Ciasto

  • 250 g mąki 
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka

Nadzienie

  • 130 g pora
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 400 g dyni bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki lub 400 g purre z dyni
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ⅓ łyżeczki chili, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego
  • 70 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 jajka
  • ser  mozzarella lub dowolny jaki masz, posiekany lub starty na tarce

Sposób przygotowania tarty z dynią

Ciasto

Ze składników na ciasto agnieść ciasto, u mnie w thermomixie 60 s/obr. 4. 

Powstałym ciastem wylep formę do tarty. Przykryj ściereczką a w tym czasie zrób nadzienie.

Nadzienie

Dynię, rozdrobnij ścierając na tarce lub używając blendera (tm 6 s/obr. 6)

Jeśli korzystasz z Thermomixa dodaj 40 g masła, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili i imbir, duś 3 min/120°C/obr. 2. 

Jeśli korzystasz z patelni, dodaj powyższe składniki i smaż około 7-8 minut mieszając. 

Zdodaj tymianek, śmietanę i jajka, wymieszaj 15 s/obr. 4.

Na wierzchu tarty równomiernie wyłóż nadzienie dyniowe. Będzie dość płynne.

Pokrojonego na ok. 1 cm krążki duś na maśle aż zrobi się szklisty.

w tm 5 min/120°C/obr. 1. 

Wyłóż na tartę.

 Całość posyp startym serem.

 Piecz 35 min (200°C). 

Podawaj  na ciepło lub na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1