Konfitura z czerwonej cebuli bardzo mi pasuje do serów i kanapek oraz jako dodatek do muffinek jajecznych czy pasztetów.
Do mielenia przypraw używam starego, jeszcze z czasów PRL mlynka do kawy. Mielę je w niewielkich ilościach by zawsze mieć jak najświeższe.
Konfitura ma wykwintny, słodko-kwaśny smak. Zdecydowanie warto mieć choćby jeden sloiczek tego rarytasu.
Nie bójcie się ani goździków ani kminku w tej recepturze, zapewniam, że ich nie czuć, ale pominięcie ich sprawi, że konfitura będzie bez wyrazu.
Możecie konfiturę zapasteryzować w kilku 200g sloiczkach, takich jak po koncentracie pomidorowym albo jak u mnie, przełożyć do jednego większego pojemnika i zużyć w ciągu tygodnia przechowując w lodówce.
Składniki do wykonania konfitury z czerwonej cebuli
- 4 duże czerwone cebulę posiekane
- 10 g oliwy
- 1 duza szczypta mielonych goździków
- 1 - 2 szczypty kolendry mielonej (zielonych części rośliny)
- 1 łyżeczka kminku, mielonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 80 g brązowego cukru lub erytrytolu
- 80 g czerwonego octu winnego
Sposób przygotowania
Posiekaj cebulę, przeloz na patelnię, dodai oliwę i duś aż będzie szklista.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.