Konfitura z czerwonej cebuli


Konfitura z czerwonej cebuli bardzo mi pasuje do serów i kanapek oraz jako dodatek do muffinek jajecznych czy pasztetów.

Do mielenia przypraw używam starego, jeszcze z czasów PRL mlynka do kawy. Mielę je w niewielkich ilościach by zawsze mieć jak najświeższe.

Konfitura ma wykwintny, słodko-kwaśny smak. Zdecydowanie warto mieć choćby jeden sloiczek tego rarytasu.

Nie bójcie się ani goździków ani kminku w tej recepturze, zapewniam, że ich nie czuć, ale pominięcie ich sprawi, że konfitura będzie bez wyrazu.

Możecie konfiturę zapasteryzować w kilku 200g sloiczkach, takich jak po koncentracie pomidorowym albo jak u mnie, przełożyć do jednego większego pojemnika i zużyć w ciągu tygodnia przechowując w lodówce.

Składniki do wykonania konfitury z czerwonej cebuli

  • 4 duże czerwone cebulę posiekane
  • 10 g oliwy
  • 1 duza szczypta mielonych goździków
  • 1 - 2 szczypty kolendry mielonej (zielonych części rośliny)
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 80 g brązowego cukru lub erytrytolu
  • 80 g czerwonego octu winnego


 Sposób przygotowania

Posiekaj cebulę, przeloz na patelnię, dodai oliwę i duś aż będzie szklista.

Dodaj pozostałe składniki i gotuj około 20 minut.


Komentarze