do ogrodu

środa, 10 listopada 2021

Zdrowe babeczki jajeczne, muffinki śniadaniowe


Zdrowe babeczki jajeczne
Babeczki jajeczne to zdrowe, łatwe śniadanie na wynos. Są sycące, niskowęglowodanowe i idealne do przygotowywania posiłków. Po prostu użyj kilka prostych składników warzywnych i białkowych, aby stworzyć pyszne kombinacje, które przetrwają cały tydzień!.

Dzisiaj przynoszę prosty przepis, który sprawi, że śniadanie będzie dziecinnie proste: babeczki jajeczne.


Babeczki jajeczne to w zasadzie mini frittaty, które można łatwo dostosować, kombinacje smaków są nieograniczone. Można łączyć ze sobą swoje ulubione warzywa, mięso i zioła.. Najlepsza część? Te małe babeczki jajeczne to pełnowartościowe śniadanie napakowane białkiem, które można łatwo przechowywać i odgrzewać w mgnieniu oka.

SKŁADNIKI ŚNIADANIOWEJ MUFFINKI JAJECZNEJ

Podobnie, jak przy robieniu frittaty lub jajecznicy, wszystko, czego potrzebujesz do tych babeczek, to baza jajeczna i kilka świeżych składników.

Baza jajeczna : po prostu ubij jajka i dopraw solą i pieprzem.
Warzywa : nadszedł czas, aby przemycić większą ilości zieleniny na śniadanie! Możesz dodać prawie każde warzywo, takie jak szpinak, jarmuż, brokuły, papryka lub pomidory. Wystarczy je szybko podsmażyć lub zagotować, a następnie pokroić w drobną kostkę przed połączeniem z bazą jajeczną.
Mięso (opcjonalnie): Chcesz dodać trochę białka? Boczek lub kiełbasa to pyszne opcje, które dobrze komponują się z każdym warzywem. Wystarczy wstępnie ugotować przed dodaniem do jajek.
Ser (opcjonalnie):od tartego parmezanu po cheddar i kruszonkę z koziego sera, wybór należy do Ciebie! Możesz dodać ser do mieszanki warzywno-mięsnej lub posyp go na wierzchu, to zależy od Ciebie. *Uwaga: jeśli chcesz wykluczyć nabiał wyklucz ser.

CZY BABECZKI JAJECZNE SĄ NISKOWĘGLOWODANOWE I KETO?

Biorąc pod uwagę powyższe składniki, babeczki jajeczne są przepisem przyjaznym dla osób na dietach ketogenicznej i lchf . Więc jeśli szukasz śniadania o niskiej zawartości węglowodanów, jest to zdecydowanie coś, co będziesz chciał wykorzystać. Oto kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę, aby ten przepis był zgodny z zasadami diety keto:
Bez warzyw skrobiowych. Są to takie składniki jak bataty , ziemniaki, kukurydza czy groszek, cieciorka, marchew, fasola itp
Unikaj przetworzonych mięs. Bekon i kiełbasa ze sklepu może być naszpikowana białkiem sojowym, glutenem i cukrem, dieta keto wymaga pominięcia takich dodatkow.

Zdrowe babeczki jajeczne muffinki śniadaniowe


JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE BABECZKI JAJECZNE?

Teraz, gdy masz już podstawową wiedzę na temat tego, co znajduje się w tych babeczkach, zacznijmy gotować. Dzielę się podstawowym przepisem na babeczki jajeczne

Trzy pyszne wersje:

1) brokuły, bekon i cheddar,
2) kiełbasa, jarmuż i parmezan oraz
3) szpinak, papryka, pomidor i ser.

Ubij w misce 12 jajek. Do przygotowania każdej babeczki potrzebne jest 1 jajko. Tak więc, w zależności od tego, ile babeczek robisz – postępuj zgodnie z tą ogólną zasadą.
Utwórz swoje dodatki. Tutaj masz do wyboru warzywa, wędliny lub sery. Aby jednak zachować proporcje nawet z bazą jajeczną, będziesz potrzebować około 3-4 filiżanek dodatków na 12 babeczek.
Wypełnij foremki na muffinki składnikami. Najpierw dodaj warzywa i mięso, a następnie wlej mieszankę jajek do każdej babeczki, aż osiągnie około 90% zawartości.
Piec w 180-190 st.C przez 25-30 minut .
Niech babeczki ostygną, następnie wyjmij każdą babeczkę.

JAK PRZECHOWYWAĆ I PODGRZEWAĆ

Najlepsze w tych babeczkach jest to, że ułatwiają one przygotowanie posiłku na śniadanie do pracy czy do szkoly. Możesz zrobić porcję w niedzielę i cieszyć się nimi przez cały tydzień.

Przechowuj je w lodówce do trzech dni lub w zamrażarce do trzech miesięcy . Tylko pamiętaj, aby umieścić je w zamkniętych pojemnikach lub torbach do zamrażania, aby zachować ich świeżość.

Aby podgrzać, wystarczy włożyć je do mikrofalówki na około 30 sekund (z lodówki) lub 1-2 minuty (z zamrażarki).

U nas 12 babeczek wystarcza na 2 dni, każdy zabiera je do pracy czy szkoly.


WIĘCEJ ZDROWYCH POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE


Oto kilka bardziej zdrowych pomysłów na śniadanie

Jajecznica z papryką z ogrodu

Owsianka zapiekana z cukinią

Pyszna warzywna zapiekanka

Pieczywo chrupkie low carb

Lazania ze szpinakiem i burakami

Tarta porowa

Placki warzywne z kiełkami fasoli mung


ZDROWE ŚNIADANIOWE BABECZKI JAJECZNE (3 SPOSOBY


CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 25 minut
CAŁKOWITY CZAS: 40 minut
porcje : 12 porcji


BAZA JAJEK
12 dużych jaj
sól i pieprz , do smaku

BROKUŁY, BEKON I CHEDDAR
4 szklanki różyczek brokułów
3 plastry boczku
1 szklanka startego sera cheddar
1/4 szklanki szczypiorku , drobno pokrojonego

KIEŁBASA, JARMUŻ I PARMEZAN
1/2 kiełbasy
1 cebula , drobno pokrojona w kostkę
3 szklanki jarmużu , grubo posiekanego
1 szklanka startego parmezanu

SZPINAK, POMIDOR I SER KOZI
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka liści szpinaku
1 szklanka szczypiorku
kawalek sera koziego



Krok po kroku

BAZA JAJECZNA — TAKA SAMA DLA WSZYSTKICH SMAKÓW
Wbij 12 jajek do dużej miski na 4 szklanki i dopraw solą i pieprzem. Ubijaj jajka, aż będą puszyste.

BROKUŁY, BEKON I CHEDDAR
Pokrój boczek na małe kawałki . Dodaj na patelnię na średnim ogniu, często mieszając smaż, aż będzie chrupiący. Użyj łyżki cedzakowej, aby wyjąć boczek.
Napełnij garnek szklanką wody i zagotuj. Włóż koszyk do gotowania na parze, a następnie dodaj różyczki brokułów. Przykryj pokrywką i gotuj przez 5-6 minut. Wyjmij koszyk do gotowania na parze i brokuły i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie brokuły pokrój w drobną kostkę.
Napełnij formę do muffinek w około 1/2 kawałkami brokułów, bekonu i sera cheddar. Posyp szczypiorkiem. Następnie napełnij mieszanką jajeczną i piecz w temperaturze 180 stC 25-30 minut.
Niech babeczki lekko ostygną, 

KIEŁBASA, JARMUŻ I PARMEZAN
Kiełbasę wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu aż się zrumieni.

Jeśli na patelni jest wystarczająco dużo tłuszczu z kiełbasy, może nie być konieczne dodawanie oleju. Ale jeśli patelnia wygląda na suchą, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i jarmuż na patelnię i smaż przez 2 minuty, aż jarmuż zwiędnie. Następnie zdejmij z ognia.
Napełnij blachę do muffinek około 1/2 pełną mieszanką z jarmużu. Do każdej muffinki wosyp parmezan. Następnie napełnić mieszanką jajeczną i piecz w temperaturze 180stC 25-30 minut.
Niech babeczki lekko ostygną.

SZPINAK, POMIDOR I SER KOZI
Z grubsza posiekaj młody szpinak. Następnie dodaj małą garść szpinaku do każdej filiżanki na muffinki.
Dodaj pokrojobego w kostkę pomidora i posyp cebulą i kozim serem. Następnie napełnij foremki mieszanką jajeczną piecz w temperaturze 180stC 25-30 minut.
Niech babeczki lekko ostygną,



Zdrowe babeczki jajeczne muffinki śniadaniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1