Kisz to jedna z moich ulubionych zapiekanych potraw. Możesz użyć przeróżnych składników i zawsze wychodzi doskonały.
Cenię go za prostotę i możliwość tak nieskończenie wielu możliwości. Zwykle robię podwójną porcję by część zjeść od razu a część zabrać następnego dnia do pracy czy szkoly.
Ciasto jest uniwersalne, kruche.
- 250 g mąki ( u mnie pol na pół pszenno-żytnia i pszenna)
- 100g oliwy
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki czarnuszki
- ½ łyżeczki soli
Skladniki włóż do malaksera i szybko zagnieć ciasto. Będzie miało postac różnej wielkości granulek, którymi wylepisz z łatwością formę na kisz.
Nadzienie
- 150 g oscypka (mnie 5 małych oscypkow) , pokrojonego w paseczki
- 3 szt czerwonych buraków, pokrojonych w 5 mm plastry (ok 500g)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 350 g śmietany 12%
- 4 jajka
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli (jeslimoscypek nie jest zbyt slony)
- pieprz czarny, świeżo mielony
Quishe z burakami i oscypkiem |
Sposób przygotowania quiche z burakami i oscypkiem
Quiche z burakami i oscypkiem |
Spróbuj moich pozostałych przepisówna dania z burakami
Za dużo u Ciebie reklam wyskakuje:( nie da się czytać bloga:(((
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za wysłanie przykładowego screena mailem na malgorzata.lenska@gmail.com
OdpowiedzUsuńNiestety muszę się zgodzić z Dusią, piszesz ciekawe rzeczy, Małgorzato, i lubię je czytać, bo zawsze dowiaduję się czegoś nowego, ale te reklamy to jakiś koszmar. W dodatku często mam problemy z komentowaniem i nigdy nie wiem, czy mój komentarz przeszedł czy nie, bo raz pojawia się od razu, innym razem dopiero po jakimś czasie... To niestety zniechęca.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagi, spróbuję zmienić ustawienia i bardzo proszę, dajcie znać, czy będzie poprawa.
OdpowiedzUsuńJa na swoich urządzeniach widzę tylko dwa elementy reklam na stronie.