do ogrodu

sobota, 8 stycznia 2022

Gulasz warzywny z dynią


To danie jest dla mnie typowo zimowe. Może to za sprawą dyni a może rozgrzewającego działania papryki gochugaru ?
Tak czy inaczej to rozgrzewający warzywny gulasz, który można w lodówce przechować około 4 dni.
Zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło. Mie trzeba juz żadnych innych dodatków.
W pełni wegetariańskie oraz wegańskie, ale mięsożercom tez bardzo smakuje. Zatem gdy jest zimno i potrzebujesz rozgrzania, ten 

gulasz warzywny z dynią

 będzie w sam raz.

Skladniki:

  • 400g dyni pokrojonej w kostkę 
  • 300g ziemniaków pokrojonych w kostkę 
  • 200g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki papryki gochugaru 
  • 1 duza cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sół, przepraszam
  • 1,5 łyżecKi papryki wędzonej suszonej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Wykonanie jest banalnie proste

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. 

W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj mieszając aż warzywa zmiękną. 

Podobny gulasz, czy może curry warzywne pokazywałam też tutaj

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1