Nasze posiłki poza funkcją odżywczą, ładnie podaną muszą również spełniać warunek, że ich przygotowanie nie powino zajmować więcej niż 25 minut. I taki właśnie jest nasz dzisiejszy obiad warzywny.
Oto co potrzebujesz dla 4 głodnych osób:
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w 1cm plastry
- 2 cebule obrane i pokrojone w plastry
- 2 łyżki suszonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka chilli
- 1 papryka świeża pokrojona w kawałki
- 1 łyżeczka soli (u mnie czarna)
- 1 marchew pokrojona w półplasterki
- kawałek imbiru posiekany
- 3 ząbki czosnku posiekane
- parę liści jarmużu bez łodygi porwanych
- szczypiorek i koperek posiekane
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oleju
- ziarna sezamu
- pestki dyni
- ziarna słonecznika
W głębokim i najlepiej szerokim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone warzywa i przyprawy, poza nasionamim szczypiorkiem, koperkiem i jarmużem. Podsmaż chwilę mieszając a potem dolej około 2 szklanki wody, zamieszaj i gotuj 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy trzeba, dolewaj niewielkie ilości wody by się nie przypaliło.
Na koniec dodaj szczypior i koper, wymieszaj. Nałóż na talerz i posyp nasionami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.