do ogrodu

niedziela, 5 grudnia 2021

Siejemy kielki dla zdrowia

 

Kiełki w surówce

Lubimy kiełki i jemy je cały rok z małymi przerwami, gdy czujemy przesyt. 

Mam dwie kielkownice, które nakładam na siebie uzyskując 6 pięter. Co dwa dni wysiewam nowe piętro, by nie mieć wszystkiego w jednym czasie.

Moja kiełkownica ma juz 8 lat, świetnie się sprawdza. Niektórzy mówią, że to źle, że plastik. Widzialam na allegro gliniane,  wzorem Japończyków.  Spotkalam się z takimi dwa lata temu w internecie i teraz, po dwóch latach dostępne są też u nas. Zatem jak kto woli. Ja na te z tworzywa nie narzekam. 

Przy wysiewaniu nasion na kiełki ważne jest, by nie byly zaprawiane środkami przeciwgrzybowymi. Najlepiej organiczne, nie otoczkowane. I koniecznie sprawdźcie termin ważności, ponieważ zdarza się, że nasiona stare nie wykiełkują i zamiast rosnąć zwyczajnie gniją. 

Najbardziej lubiane przez mojego męża są kiełki rzodkiewki i rzeżuchy  - z uwagi na ostrość.  Ja lubię tez lucerny, buraka, kapusty czerwonej i brokułów. Nigdy nie udało mi się kiełki cebulowe, zawsze gniły.

Jakie Wy kielkujecie nasiona?

Trafilam na świetną grafikę pokazującą wartości płynące z kiełków.

Zdjęcie ze strony motywatordietetyczny.pl


Ja dzisiaj wysiewam nasiona brokula.  Pojutrze rzeżuchę,  dokupię jeszcze kielki rzodkiewki i lucerny na kolejne dni. Będą pyszne i kolorowe dodatki do surowek z młodych lisci szpinaku z ogórkami, pomidorami, rukolą i roszponką.

Kiełki  www.zielony-salonik.pl


Zobaczcie też świetny przrpis na zdrowe placki z kielkami fasoli mung

Placki z kiełkami fasoli mung




2 komentarze:

  1. Witaj, Małgorzato!

    Jejku, to wszystko wygląda tak smakowicie, że zaczynam się obficie ślinić na widok tych pyszności!

    Tak sobie przeglądam Twoją stronę i już widzę, że jest skarbnicą wielu cennych przepisów i informacji. Sałatka z pora wyjątkowo głośno do mnie przemówiła - miałam wielokrotnie w lodówce selera i pora, nie bardzo za to miałam pomysł co z nimi zrobić, a raczej jaką sałatkę/surówkę. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    Dziękuję za wizytę u mnie :) Tak się zastanawiam, jak do mnie trafiłaś?

    Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok - oby wiosna zagościła u Ciebie szybciej niż zazwyczaj, a powikłania po koronawirusie jak najszybciej stały się wspomnieniem. Pięknych zbiorów i przetworów życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, Małgorzato!

    Jejku, to wszystko wygląda tak smakowicie, że zaczynam się obficie ślinić na widok tych pyszności!

    Tak sobie przeglądam Twoją stronę i już widzę, że jest skarbnicą wielu cennych przepisów i informacji. Sałatka z pora wyjątkowo głośno do mnie przemówiła - miałam wielokrotnie w lodówce selera i pora, nie bardzo za to miałam pomysł co z nimi zrobić, a raczej jaką sałatkę/surówkę. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    Dziękuję za wizytę u mnie :) Tak się zastanawiam, jak do mnie trafiłaś?

    Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok - oby wiosna zagościła u Ciebie szybciej niż zazwyczaj, a powikłania po koronawirusie jak najszybciej stały się wspomnieniem. Pięknych zbiorów i przetworów życzę :)

    OdpowiedzUsuń

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1