18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bez lilak
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
ebook
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szczepienie
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
piątek, 14 września 2018
Gorczyca na poplon i na musztardę
W naszym domu mustarda musi być. Mąż lubi ostrą, córka słodką, miodową, syn każdą a ja kremską. Każdy coś innego a jednak to wciąż musztarda :-)
Zachęcam do zrobienia samodzielnie w domu Waszej ulubionej musztardy. Popatrzcie na skład na etykiecie i dodajcie odpowiednie dodatki modyfikując poniższy przepis, który jest pod gust mojej córki.
Składniki:
1 szklanka gorczycy białej
200 ml octu jabłkowego
100 ml wody
6 łyżek miodu
2 łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki kurkumy
sól do smaku
Z szklanki gorczycy odsypać garść ziarenek, pozostałe zmielić w dowolnym malakserze. U mnie thermomix uporał się w tym w pół minuty. Zmielone ziarna zalać gorącą wodą, dodać ocet jabłkowy i miód, ucierać na jednolitą masę. Dodać pieprz cayenne, kurkumę, sól i odłożone ziarenka. Całość wymieszać by składniki dobrze się połączyły. Musztardę przełożyć do słoiczka, odstawić na 2 lub 3 dni do przegryzienia w lodówce.
Taka domowa musztarda ma kilka miesięcy terminu przydatności.
Gorczycę siejemy na grządkach na poplon. Powinno się to zrobić najpóniej do końca września, by roślina miała czas wzejść. Przekopujemy grządki wiosną.
O gorczycy mówi się, że może zastąpić obornik, gdyż nie tylko szybko wschodzi i daje sporą ilość biomasy, ale także po przekopaniu daje niezbędne minerały i zapobiega ich utracie z ziemi. Z uwagi na włąściwości gorczycy, uznawana jest za roślinę fitosanitarną, czyli zmniejszającą ryzyko chorób roślin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaka szkoda, że dopiero teraz przeczytałam Twój post, bo już listopad i na gorczycę za późno :( Ale spróbuję w następnym roku zasiać.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na musztardę, muszę wypróbować.
Jeśli zima przyjdzie później to jest jeszcze spora szansa, że gorczyca wzejdzie :)
Usuń