piątek, 29 lipca 2016

Pyszne pesto z rukoli

pesto z rukoli
Uwielbiam rukolę za jej orzechowy, wyraźny smak, za łatwość uprawy i... za obfite plony.

Jest niewymagająca w uprawie, rośnie na każdej ziemi, wystarczy tylko podlewać. Można ją wysiewać co kilka tygodni by korzystać z niej przez cały sezon - od wczesnej wiosny do później jesieni.

Lubię ją w surówkach, w kanapkach, tortillach i burgerach oraz do makaronu. A od teraz lubię ją także w pesto.

Wysiana w czerwcu rukola obrodziła dorodnymi krzakami. Ilość listków potrzebną na porcję pesto uzyskałam z czterech roślin.
Jest to ilość podobna do tej, jaką pakują do plastikowych pojemników w marketach.

To moje rukolowe krzaczory.  Ta ilość wystarczy nam na mrożone pesto na cały rok :-D




Przepis na pesto z rukoli:
  • rukola
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy lub świeżo tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanka słonecznika
  • 1/2 szklanki startego twardego sera typu parmezan lub grana padano

Wrzucam wszystko do TM, miksuję 4 sek. poz 8, ścieram pesto ze ścianek i miksuję raz jeszcze 3 sek. poz 6.
Przekładam do pojemniczków z zamknięciem, opisuję i wkładam do zamrażarki.
Będzie idealne do makaronów, kanapek, sałatek, ryżu...
Kolejną porcję zrobię na dziś do obiadu.



Spójrzcie także na fenomenalne pesto z jarmużu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz