sobota, 4 czerwca 2016

Wytrawny sernik z burakiem liściowym

Mmmmm... palce lizać!

Wolimy ten wytrawny sernik na zimno, z pomidorem lub ogórkiem. Na śniadanie lub kolację. Albo jak mamy na coś smaka a nie wiemy na co :-)
Ale i na ciepło jest doskonały.


W sezonie, gdy jest dostęp do świeżych liści buraka mangold można go robić przynajmniej raz w tygodniu i się nie znudzi!
Zimą wykorzystuję zamrożone liście, które przechowuję w pojemnikach w zamrażarce już wstępnie podsmażone z czosnkiem i solą.

Na zdjęciu przed pieczeniem.


Oto jak się robi ten wytrawny sernik z liśćmi buraka liściowego mangold:

Na ciasto:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłóż blaszkę formując wysoki rant. Jeśli potrzeba dolej wody lub dosyp mąki.Ja wykorzystałam tortownicę silikonową. 
Jeśli korzystasz z metalowej formy, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.

  • liście buraka (około 15 szt)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego

W rondelku rozpuść nieco masła lub oleju kokosowego i podsmaż przez pół minuty wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Następne dodaj trzy pełne garście posiekanych mniej więcej liści buraka wraz z łodyżkami, posól (około 1/2 płaskiej łyżeczki) i smaż mieszając około minuty. Wyłącz.



Na farsz:
  • 3 kostki sera białego (ok. 750g)
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka sody,
  • sól (płaska łyżeczka)
  • pieprz (płaska łyżeczka)
  • kolendra (płaska łyżeczka)
  • cukier (pół łyżeczki)
  • kilka posiekanych gałązek natki pietruszki

Składniki na farsz wyrób mikserem na gładką masę, będzie dość płynna.
Wylej połowę farszu na ciasto w tortownicy. Następnie na farsz wyłóż podsmażone liście burczane a na nie pozostały farsz.
Piecz w piekarniku w 180-190 st C przez około 1 godzinę.
Gdy masa się za mocno zrumieni, przykryj folią aluminiową. U mnie zwykle nie jest to konieczne.









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz