1,5 kg czerwonej porzeczki, umytej
2-3 ziele angielskie
kolorowy pieprz
1 płaska łyżeczka nasion kolendry
lub 1/2 nasion i 1/2 zmielonej kolendry
szczypta cynamonu (nie więcej)
1/3 szklanki octu jabłkowego
400g cukru
Porzeczkę wysyp na szeroką patelnię
dodaj ziele angielskie i kilka szczypt kolorowego pieprzu
zacznij podgrzewać
dodaj kolendrę i cynamon
zamieszaj
dodaj ocet
mieszaj podczas odparowywania porzeczki
gdy już będzie postać sosu, dodaj cukier
mieszaj i odparowuj nadal by otrzymać gęsty sos
przelej do wyparzonych słoików, zakręć
Nie trzeba pasteryzować, wystarczy odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.