Hummus z bobu - idealny na kanapki i do warzywnych rolek

hummus z bobu


Uwielbiam hummusy na różne sposoby. Stosuję je nie tylko jako pasty kanapkowe ale także jako wnętrza wrapów, a wręcz nie mogę się obejść bez posmarowanych hummusem liśćmi sałaty z kiełkami i plastrem ogórka!

W maju zebrałam całkiem sporo bobu, który uprawiałam w tunelu foliowym. Właśnie dlatego zebrałam go już w maju - o cały miesiąc wcześniej niż w gruntu bez osłon.



 

Ugotowałam bób na parze bez uprzedniego rozmrażania. 15 minut od wrzenia wystarczyło w zupełności. Po ostudzeniu obrałam go ze skórki i zblendowałam z:

    • 1 łyżką tahini
    • 1 łyżeczką soli
    • 3 łyżkami octu z maku, który robiłam całe lato
    • 2 ząbkami czosnku
ocet z płatków maku polnego


Mówiłam już, że uwielbiam takie pasty?

A dlaczego warto jeść bób? 

Bób jest warzywem, które dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, wspierając zdrowie na wielu płaszczyznach. To źródło białka roślinnego, dzięki czemu może być świetnym elementem diety wegetariańskiej lub wegańskiej, dostarczając aminokwasów potrzebnych do regeneracji i budowy mięśni. Jego jedzenie wspomaga zdrowie serca, gdyż zawiera błonnik, który pomaga obniżać poziom cholesterolu, a także minerały, takie jak magnez i potas, korzystne m.in. dla ciśnienia krwi.

Jedzenie bobu wspiera pracę układu trawiennego, pomagając utrzymać regularność dzięki błonnikowi, który dba o zdrowie jelit. Jego składniki odżywcze wzmacniają układ odpornościowy i dodają energii. Zawartość kwasu foliowego oraz żelaza sprawia, że bób może wspierać zdrowie krwi, co jest szczególnie istotne dla kobiet w ciąży i osób zagrożonych anemią i krwiodawców. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny, więc jest korzystny dla stabilizacji poziomu cukru we krwi.

Spożywanie bobu dostarcza także antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc komórki przed starzeniem się i różnymi chorobami. To warzywo jest wyjątkowe pod względem smaku i konsystencji, a jednocześnie daje uczucie sytości na dłużej, wspierając kontrolę masy ciała i zapobiegając podjadaniu.

Jak go nie lubić?

Sprawdź też inny hummus z bobu 

hummus z fasoli mung 

hummus z suszonymi pomidorami

hummus z fasoli Jaś



Komentarze