Kto by pomyślał, że mak nie jest tylko do makowca 😇😂🙃
Można powiedzieć, że to jest nasz rodzimy super food, który ma ogromną ilość wapnia.
Dwie łyżki maku mają tyle samo wapnia co szklanka pełnego mleka.
Mak kalorie dostarcza głównie pod postacią zdrowych kwasów tłuszczowych. Mak jest także zasobny w składniki mineralne, a szczególnie wapń i fosfor. Uznaje się go za dobre źródło magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza. Ziarenka maku zawierają też witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę A, D i E.
W takiej chłodne deszczowy dzień jak dziś napój makowy z borówkami świetnie rozgrzewa.
Co potrzebujesz na jedną porcję
- 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
- Około 100 g borówek mogą być mrożone
- Szklanka pokrojonego mango
- Świeży imbir wielkości jednego kciuka
- Dwie czubate łyżki surowego maku
- Łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- Dwie szczypty pieprzu Cayenne i szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania
Do blendera wlej mleko sojowe, imbir, mak, kurkumę, pieprz i zblenduj całość na gładką masę.
Do tego dodaj borówki i całość gotuj około 10 minut, zblenduj.
Możesz posłodzić kilkoma kroplami stewii.
Ten koktajl dostarcza sporą dawkę selenu manganu miedzi magnezu fosforu wapnia żelaza a także witamin z grupy b białka oraz mnóstwo aminokwasów egzogennych.
Na zimno jest równie dobry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.