Quische / kisz zapiekanka ze szpinakiem bez mąki |
No to przyszła zima.
Wysiana kilka dni temu przy plus 10 stopniach Celsjusza w szklarni pietruszka została przykryta zimową agrowłókniną w tunelu foliowym.
Ponieważ w tych warunkach, gdy jest minus 18 ciężko cokolwiek w ogrodzie robić, zresztą to w ogóle nie ma sensu, to dzisiaj jeden z wielu sposobów wykorzystania zamrożonego w sezonie szpinaku.
Tradycyjna zapiekanka florentyńska quische, kisz ma ciasto kruche jako spód.
Ja dzisiaj wykorzystam ugotowane bataty do zrobienia spodu tej zapiekanki.
Co potrzebujesz
- Około pół kilograma batatów u mnie to 3 sztuki
- chlapka oliwy
- sól
- pieprz
- masło
Do tego
- dwie cebule
- pięć ząbków czosnku
- paczka zamrożonego szpinaku
- cztery jajka
- duży kubek 400 ml śmietany 12%
- 1/3 gałki muszkatołowej startej
- odrobina soku z cytryny
- dwie kopiaste łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
Sposób przygotowania quische /kisz
Obierz i pokrój bataty a następnie ugotuj je do miękkości. Ja bataty gotuję na parze.
Przygotuj foremkę do zapiekanki, najlepiej gdyby miała wysokie brzegi, posmaruj foremkę oliwą i wysyp ugotowane bataty a następnie rozgnieć je tworząc spód zapiekanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.