do ogrodu

poniedziałek, 11 września 2023

Gęsty sos pomidorowo-warzywny do obiadu na zimę


Mijający sezon 2023 uważam za naprawdę udany pod kątem plonów. Wszystkiego urosło bardzo dużo, pomidorów, papryk, cukinii jeszcze chyba nigdy nie miałam aż tyle. Doskonale rośnie wciąż fasolka szparagowa. Ogórków nie nadążałam zbierać, cebula urosła do 300g szt - to wielkość sporej męskiej pięści. Szczypioru też sporo, mroziłam na bieżąco.
chyba jedyny minus to lipcowe i sierpniowe ulewne deszcze, które sprowadziły na pomidory zarazę, jednak wielokrotne opryski miedzianem oraz jednokrotny oprysk pomidorów w gruncie preparatem Cabrio Duo załatwił temat.

Podzielę sie zatem moim sposobem na zagospodarowanie nadwyżek cukinii (mogą być duże i przerośnięte) i pozostałych warzyw - powstanie z nich aromatyczny gęsty sos pomidorowo-warzywny do obiadu na zimę

Wykonanie gęstego sosu pomidorowo-warzywnego


Potrzebujesz:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże cebule
  • 1 duża przerośnięta cukinia
  • 4 papryki
  • 4 marchewki
  • 3 kg pomidorów
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka z czubkiem czerwonej słodkiej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki curry
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2-3 łyżek soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka z czubkiem suszonego oregano
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Sposób przygotowania tego gęstego sosu pomidorowo-warzywnego 


  • Przygotuj garnek 8-10 litrowy. Im ma szersze dno (większą średnicę) tym lepiej.
  • Wlej olej i dodaj pokrojoną na cząstki cebulę, smaż na małym ogniu bez przykrycia
  • dodawaj po kolei wg podanej kolejności pokrojone składniki i stale mieszaj by na dnie się nie przypaliło.
  • Początkowo będzie bardzo dużo soku, lecz po 30-50 minutach nadmiar soku odparuje.
  • Użyj blendera typu żyrafa i zblenduj wszystko na gładko. Jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty, gotuj mieszając kolejne 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj słoiki ok. 0,5 l
  • Gotowy gorący sos przelewaj do słoiczkow i natychmiast zakręcaj.
  • Pasteryzuj w piekarniku 55 minut wstawiając do zimnego piekarnika słoiki. Nastaw na temp 130 stC
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól słoikom w nim ostygnąć.
  • Opisz słoiki i przechowuj w spiżarni.
Smak tego sosu jest bardzo bogaty. Czuć w nim pełnię lata - zarówno pomidory, paprykę jak i bazylię i oregano.  Ostra papryka daje ledwie poczucie ostrości więc nawet dla osób preferujących kuchnię łagodną będzie ok.
 
Sos pomidorowo-warzywny 


Z podanych ilości wyszło mi 9 słoików 500ml oraz 5 słoików 1000ml
Wyszłoby mi o 200 ml więcej, ale zjadłam mocząc w sosie bułkę :-D 
Pyszne, naprawdę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1