do ogrodu

sobota, 11 lutego 2023

Melitzanes me jauriti czyli bakłażany w jogurcie 💜💜💜💜

 ME­LIT­ZA­NES ME JAUR­TI

Tęsknię za słońcem i ciepłem, za ogrodowym hamakiem i grzankami, za smakiem dojrzewających na słońcu pomidorów 🥰🥰🥰  Dlatego prawdopodobnie nieświadomie siegam po słoneczną literaturę. Zaczytuję się w ostatnim czasie w książkach o Grecji. Zaczęło się od "Wyspy" i potem "Pewnej sierpniowej nocy" Victorii Hislop. A potem trafilam na książkę "Kalimera. Grecka kuchnia radości " Dionizosa Sturisa i zapragnęłam posmakować tego wszystkiego, o czym tam pisze i przepadłam 🤤

Ojeju, jakie to dobre!

Na pierwszy ogień poszły melitzanes ma jauriti, czyli ba­kła­ża­ny w jo­gur­cie.  Są tak pyszne, że bez dokladki się nie obyło a kilka godzin później jechaliśmy do sklepu po kolejne bakłażany!

Zresztą spójrzcie, jak zachęcająco o tej potrawie pisze sam Autor:

"To przy­staw­ka ser­wo­wa­na na zimno, po kil­ku­go­dzin­nej kwa­ran­tan­nie w lo­dów­ce. Każdy z za­le­d­wie kilku skład­ni­ków jest ko­niecz­ny, żad­ne­go nie może za­brak­nąć. Ba­kła­ża­ny, jo­gurt, czo­snek, natka pie­trusz­ki, sok z cy­try­ny, oliwa, sól i pieprz two­rzą po­łą­cze­nie ide­al­ne. Po­da­waj z ba­giet­ką, świe­żym chle­bem, pitą, przed da­niem głów­nym, a także jako danie głów­ne – świe­ży, ener­ge­ty­zu­ją­cy lunch.

Upie­czo­ne ba­kła­ża­ny, mię­si­ste i ole­iste za­ra­zem, roz­pły­wa­ją się w ustach. Su­ro­wy czo­snek gwa­ran­tu­je kilka do­dat­ko­wych sma­ko­wych de­cy­be­li, z kolei cy­try­nę i natkę pie­trusz­ki łączy trwa­ła, po­wszech­nie znana przy­jaźń. Grec­ki jo­gurt, gęsty i kwa­sko­wa­ty, to de­li­kat­na chmur­ka – opa­tu­la wszyst­ko i wy­no­si na sma­ko­we wy­ży­ny.

Gdy je­stem w ta­wer­nie, za­wsze pytam o me­lit­za­nes me jaur­ti, bo to jedna z moich ulu­bio­nych grec­kich me­ze­des – choć o jej au­tor­stwo mogą się wy­kłó­cać rów­nież Turcy, Li­bań­czy­cy, Ma­ro­kań­czy­cy, Żydzi,

Pa­le­styń­czy­cy i wszy­scy po­zo­sta­li lo­kal­si z re­gio­nu wschod­nie­go i po­łu­dnio­we­go Śród­ziem­no­mo­rza

bez glu­te­nu

Ba­kła­ża­ny w jo­gur­cie 


 SKŁAD­NI­KI

  • 3 duże ba­kła­ża­ny lub 5 śred­nich
  • 500 mi­li­li­trów jo­gur­tu grec­kie­go
  • 2–3 ząbki czosn­ku
  • 3–4 łyżki oliwy
  • sok wy­ci­śnię­ty z ½ cy­try­ny
  • 1 garść natki pie­trusz­ki
  • sól, pieprz

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Umyte ba­kła­ża­ny po­krój w grubą kost­kę, wrzuć do na­czy­nia ża­ro­od­por­ne­go, skrop oliwą, dodaj sól i pieprz. Wstaw do pie­kar­ni­ka roz­grza­ne­go do 180 stop­ni Cel­sju­sza z ter­mo­obie­giem na około 50 minut. Po około 20 mi­nu­tach wyj­mij i prze­mie­szaj.

Upieczone ba­kła­ża­ny – mięk­kie i sfla­cza­łe – prze­łóż do miski, za­cze­kaj, aż wy­sty­gną, i wstaw do lo­dów­ki.

W głę­bo­kiej misce wy­mie­szaj jo­gurt z po­sie­ka­ną natką pie­trusz­ki, czosn­kiem prze­ci­śnię­tym przez pra­skę, so­kiem z cy­try­ny, solą i pie­przem. Dodaj schło­dzo­ne ba­kła­ża­ny. Wy­mie­szaj. Na wierzch wylej kilka do­dat­ko­wych kro­pli oliwy i wstaw na 2–3 go­dzi­ny do lo­dów­ki."

Bakłażany w jogurcie 


Czyż nie boskie?

Drugą porcję z oszczędności prądu poddusiłam na patelni, pod przykryciem, często mieszając, na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Nie czekałam 😂


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1