HORIATIKI
klasyczna sałatka grecka
Dalszy ciąg mojej pogoni za słońcem 🌞🌞🌞
Jeśli tak jak ja potrzebuję cię słońce na talerzu to gorąco wam polecam książkę Kalimera, z której pochodzi ten przepis.
"Chrupiąca, superprosta i supersmaczna, rozkosznie oleista i słonawa. Może być dodatkiem do obiadu lub kolacji albo samodzielnym daniem głównym. Sprawdza się też jako szybkie panaceum na grecką nostalgię – kojarzy się z nadmorską tawerną i słońcem, więc choć byśmy jedli ją w ciemnej piwnicy lub na zaśnieżonym tarasie, na czas posiłku wylądujemy z powrotem w Grecji. Bilokacja smakiem.
Uwaga podstawowa: sałata – jakakolwiek! – jest w tej sałatce zakazana.
SKŁADNIKI
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- ½ zielonej lub żółtej papryki
- plaster fety (około 200 gramów)
- około 20 oliwek
- 4–5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżeczka octu winnego i 1 łyżka kaparów
PRZYGOTOWANIE
Pokrój pomidory i ogórka (nieobranego) na grube kawałki, wrzuć do głębokiego talerza lub miski. Cebulę pokrój w piórka, paprykę – w krążki, całość wymieszaj. Dodaj ciemne oliwki (według uznania z pestkami lub bez) oraz kapary i ocet (jeśli masz na nie ochotę). Na wierzchu połóż plaster fety, posyp go suszonym oregano i świeżo zmielonym pieprzem, zalej oliwą.
I już, sałatka gotowa. Prościej chyba się nie da, smaczniej chyba też nie."
Sałatka grecka |
Odradzam solenie – sałatka podejdzie wodą. Poza tym słony posmak zapewnia feta. Jeśli koniecznie chcesz solić, to tuż przed jedzeniem.
Jeżeli horiatiki ma być twoim daniem głównym, możesz ją podać z opieczonymc hlebkiem, grillowaną pitą lub sucharami. Pamiętaj: suchary trzeba najpierw pokruszyć i wrzucić do sałatkowej oliwy.
Sałatka grecka |
Powiem tak, jest boska!
Zjedliśmy ją z tostami i nową porcję bakłażanów w jogurcie z poprzedniego wpisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.