Keczup ze śliwek i pomidorów |
Trafilam na fenomenalny wprost przepis na ten keczup. Szukajac inspiracji na wykorzystanie śliwek na sposób wytrawny napotkałam na ten przepis, który ujął mnie bogactwem aromatycznych składników.
Wykonanie go jest brew pozorom dość szybkie, niech wiec Was nie zwiedzie dlugi opis, bo w praktyce nie zajęło mi wszystko więcej niż 1,5h
Przepis kopiuję ze strony www.haps.pl
składniki:
- 1 kg pomidorów (dojrzałe - odmiana Lima)
- 1 kg śliwek (dojrzałe i słodkie)
- 8 ząbków czosnku
- 1 pęczek tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 10 liści szałwii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 30 ml octu jabłkowego
- 120 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach i ziela angielskiego i kolendry w ziarnach i gorczycy
- 2 laski cynamonu
- 3 goździki
- sól
Czosnek i zioła drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę, usuwając szypułki, a śliwki przekrawamy, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek z ziołami. Po chwili do środka wkładamy także pomidory i śliwki. Od razu dodajemy ocet, cukier i resztę przypraw. Całość gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do godziny, aż śliwki i pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać. Raz na jakiś czas mieszamy masę. Gotową miksturę przecieramy przez sito i ponownie zagotowujemy w garnku, aż nadmiar wody odparuje. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy.
Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Wieczka powinny się zassać.
Z podanych ilości wyszło mi 8 słoiczków 200 i 300 ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.