W prostocie tkwi siła. W tym daniu jest tyle pasujących do siebie smaków!
U nas dzisiaj jako dodatek do żółtego ryżu z cukiniowym leczo że spiżarni. Kolorowy, roślinny talerz to jest to, co lubię.
Slodki smak to nie zasługa karmelu lecz nutom z sosu teryaki.
Karmelizowane brokuły
Składniki
- 3 łyżeczki oliwy
- 2 głowki brokułów wraz z lodygami obranymi i pokrojonymi w cząstki
- 1/2 szklanki wody
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- Pieprz i sól do smaku
- 1-2 łyżki sosu teriyaki
Do polania na talerzu ew. 2 łyżeczki soku z cytryny
Brokuly ugotuj na parze tak, by pozostaly jędrne. Zwykle maksymalnie przez 10 minut.
Na większej patelni rozgrzej oliwę, dodaj brokuły i czosnek, smaż mieszając kilka minut, dodaj pozostałe skladnikii smaż aż pojawią się brazowe ślady przypieczenia.
Podawaj od razu. Pasuje na obiad, na kolację a nawet na śniadanie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.