Ser wegański do smarowania z warzyw


Ten pyszny "ser" posmakuje wszystkim, nie tylko weganom. 
Jest gladki, kremowy i świetnie się rozsmarowuje, może być farszem do naleśników, gęstym sosem ďo warzyw gotowanych na parze czy smarowidłem kanapkowym. 
Wykonanie go zajmuje kilkanaście minut i jest banalnie proste, zwłaszcza, gdy dysponujesz urządzeniem typu thermomix czy lidlomix. Gdy nie masz tych urządzeń, takze sobie poradzisz. Po uduszeniu w garnku, pokrojone drobno warzywa zblenduj dokładnie.

Co potrzebujesz do zrobienia tego pysznego

 sera wegańskiego z warzyw

  • 3 ziemniaki
  • 1 duzy burak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 10 łyżek oliwy 
  • 6 czubatych łyżek płatków drożdżowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • sól do smaku


Wykonanie:

    Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie.
    Pozostałe składniki rozdrobnij w malakserze i dodaj do cebuli. Smaż wszystko 15 minut, jeśli trzeba dolej odrobinę wody, uwazaj by się nie przypaliło, mieszaj.
    Zblenduj wszystko na gładką masę, przełóż do pojemnika z przykrywką i pozostaw do,ostygnięcia.
    Masa zgęstnieje.
    Uzywaj do smarowania kanapek, rolek z liści salaty czy jako sos do makaronu albo do warzyw gotowanych na parze.
    Sprawdź pozostałe przepisy na sery wegańskie

  1. weganski-ser-z-nerkowcow-i-migdałów


  2. weganski-ser-do-pizzy



Komentarze

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.