do ogrodu

środa, 29 grudnia 2021

Wegański ser z nerkowców i migdałów

 

Wegański ser z nerkowców i
migdałów

Ten ser nie ser, wegański,  bez nabiału, bez jajek, bogaty w składniki odżywcze jest świetnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego czy nie jedzących produktów odzwierzęcych.

W smaku łudząco przypomina prawdziwy ser, tuż po zrobieniu plynny, po kilku godzinach w lodówce można go kroić w cienkie plastry. 

Cenowo wychodzi podobnie do zwykłych żółtych serów typu golda czy edamski.

Do wykonania tego sera przyda się porządny blender, a jeszcze lepiej urządzenie typu lidlomix, thermomix czy inne. Ja korzystam z 11-lerniego thermomixa TM31.

Do wykonania tego wegańskiego sera z nerkowców i migdałów potrzebujesz:

  • 100 g orzechów nerkowca, niesolonych, nieprażonych
  • 50 g migdałów migdałów, ze skórką
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 - 15g płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 25 g oleju słonecznikowego nierafinowanego
  • 350 g wody
  • 4 czubate łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
Sposób przygotowania 
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować 1 min/obr. 10.
  2. Następnie gotować 3 min 30 s/98°C/obr. 3. 
  3. W tym czasie wyłożyć folią spożywczą pojemnik (ok.0,5l pojemności)
  4. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanego pojemnika, odstawić do ostudzenia.
  5. Odstawić do lodówki na min. 6 godz., najlepiej na noc, by masa stężała. Po tym czasie obrócić pojemnik do góry dnem i wyciągnąć stężałą masę.
  6. Kroić na cienkie plastry.

  7. Ser wegański z nerkowców i migdałów przed ostudzeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ogród

ceneo1