Wegański ser z nerkowców i migdałów |
Ten ser nie ser, wegański, bez nabiału, bez jajek, bogaty w składniki odżywcze jest świetnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego czy nie jedzących produktów odzwierzęcych.
W smaku łudząco przypomina prawdziwy ser, tuż po zrobieniu plynny, po kilku godzinach w lodówce można go kroić w cienkie plastry.
Cenowo wychodzi podobnie do zwykłych żółtych serów typu golda czy edamski.
Do wykonania tego sera przyda się porządny blender, a jeszcze lepiej urządzenie typu lidlomix, thermomix czy inne. Ja korzystam z 11-lerniego thermomixa TM31.
Do wykonania tego wegańskiego sera z nerkowców i migdałów potrzebujesz:
- 100 g orzechów nerkowca, niesolonych, nieprażonych
- 50 g migdałów migdałów, ze skórką
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 10 - 15g płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 25 g oleju słonecznikowego nierafinowanego
- 350 g wody
- 4 czubate łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować 1 min/obr. 10.
- Następnie gotować 3 min 30 s/98°C/obr. 3.
- W tym czasie wyłożyć folią spożywczą pojemnik (ok.0,5l pojemności)
- Masę serową przelać do wcześniej przygotowanego pojemnika, odstawić do ostudzenia.
- Odstawić do lodówki na min. 6 godz., najlepiej na noc, by masa stężała. Po tym czasie obrócić pojemnik do góry dnem i wyciągnąć stężałą masę.
- Kroić na cienkie plastry.
Ser wegański z nerkowców i migdałów przed ostudzeniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.