Sposób na nadmiar cukinii. Śniadaniowa owsianka zapiekana.

Kto uprawia cukinie ten wie, jakim wyzwaniem jest klęska urodzaju. Kiedy już wykorzystałaś wszystkie sloiki, zamrażarka pęka w szwach a ty masz jeszcze pelną taczkę wielkich cukinii 😱 
Nie raz robiłam już placki cukiniowe, ciasto z cukinią, bułeczki cukiniowe, muffinki, keczup z cukinii itp, a teraz wpadlam na pomysł, by zrobić zapiekankę, owsiankę śniadaniową, zapiekaną.

 

To był strzał w dziesiątkę i dzielę się z wami tym przepisem. Śniadaniowa owsianka zapiekana jest doskonala by zabrać ją do szkoly czy pracy. Myslę, ze podobnie będzie mozna wykorzystać dynie 😀
U mnie jest jeszcze nadmiar jajek. Nasze 8, szczesliwych mam nadzieję, kur w sezonie od kwietnia do listopada dają 8-9 jajek dziennie. Niby nie duzo, ale nie codziennie jemy jajecznicę czy pieczemy sernik. Dlatego w dzisiejszym przepisie jest 10 jajek. Owsianka bedzie nie tylko pyszna ale tez odżywcza.

Wykonanie jest dziecinnie proste i błyskawiczne.
Nastaw piekarnik na 180 stC
Do dużej miski dodawaj po kolei:

  • 10 jajek
  • 2 szklanki mleka ( u mnie migdalowe)
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 szklanki platków owsianka górskich
  • 2 szklanki z górką startej na wiórki cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • Troszkę wiórków masła na wierzch przed pieczeniem
Wymieszaj wszystko dokladnie i wylej do dużej formy do pieczenia.
Na wierzch daj wiorki masla.
Piecz okolo 45-50 minut w 180 stC az wierzch się zrumieni.




Komentarze

  1. Brzmi smacznie. A jecie to z czymś czy samo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga, to jest tak dobre ze nie wymaga żadnych dodatków. No może poza kubkiem gorącej kawy :-) Zawsze tez możesz udekorować na talerzu bita śmietaną :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.