Nie ma co wymyślać jak już jest coś doskonałego, prawda?
Tarty mają jednak to do siebie, że nadzienie możesz robić z tego, co akurat masz w lodówce i zawsze wyjdzie pysznie.
Nieco zmodyfikowałam przepis oryginalny, upraszczając go maksymalnie.
Klasyczna francuska tarta cebulowa - Quiche a l'oignon
proporcje na formę do tarty o średnicy ok 25cm
Ciasto:
250g mąki (może być pół na pół pszenna z orkiszową)
125g zimnego masła
szczypta soli
listki oderwane z 1 gałązki tymianku
ok 4 łyżek lodowatej wody
Nadzienie:
6 sporych cebul
40g masła
200g śmietany kremówki 30%
3 jajka
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
spora szczypta gałki muszkatołowej
100g tartego sera gruyere (lub innego)
Sposób wykonania:
Mąkę z zimnym masłem, żółtkami i wodą i szczyptą soli połącz w mikserze aż ciasto będzie spójne i powstanie gładka kula. Rozwałkuj ciasto na lekko omączonym blacie i wyłóż nim formę do tarty.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na szklisto na maśle. Smażenie zajmuje ok 15 minut na maleńkim ogniu, cebula nie powinna się zrumienić. Wymieszaj razem śmietanę kremówkę, jajka, pieprz, gałkę i starty ser.
Na ciasto wyłóż przesmażoną cebulę, na wierzch wylej masę jajeczno-śmietanową.
Piecz ok 25-30 minut na najniższej półce w temperaturze 180°C. Wierzch powinien się lekko ozłocić, a wnętrze być lekko ścięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.