Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Zwłaszcza latem, gdy temperatury są obezwładniające?
Przeraża mnie jednak ogromna ilość cukru i syropu glukozowego, jaki serwują nam znani i mniej znano producenci lodów.
Ostatnio kupiłam (po raz pierwszy bez czytania etykiety) lody wegańskie w Lidlu i to było ogromne rozczarowanie. Lody tak słodkie, że drapało w gardle, w smaku poza mdlącą słodyczą jedynie cień masła orzechowego. Przykre, że producenci chcą nas zbyć tak tanim kosztem :( W składzie cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i glukoza! Masło orzechowe i tłuszcz kokosowy.
Całkowicie odrażające i moim zdaniem narażające ludzi, którzy to kupią na cały wachlarz chorób tzw. cywilizacyjnych czyli choroby trzustki, w tym cukrzycę, choroby tarczycy i otyłość. Nie rozumiem tego i nie chcę rozumieć. Moim zdaniem to powinno być karalne.
Dlatego jak zwykle, to co zrobimy w domu jest o niebo lepsze od sklepowego. Zapraszam na lody jabłkowo-orzechowe, których wykonanie jest banalnie proste i szybkie.
Co potrzebujesz:
- 4 jabłka
- 3 solidne łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu akacjowego
Z jabłek usuń gniazda nasienne. Nie obieraj ze skórki. Pokrojone zalej szklanką wody i ugotuj a potem zmiksuj z masłem orzechowym i miodem na gładko.
W Thermomixie 20 sekund poz. 9
Sprawdź, czy ten poziom słodkości Ci odpowiada. Jeśli wolisz słodsze, dodaj sukier lub słodzik lub miód lub syrop owocowy.
Przelej do foremek na lody, włóż do zamrażarki. Korzystaj :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.