Pyszna tarta porova |
Por na ciepło jest niesamowity, a dodatkowo część dnia spędziłam z książką z kucharzeniem w tle, więc zachciało mi się tarty porowej.
Przepraszam za fatalne zdjęcie, lecz domownicy koniecznie chcieli zjeść gorącą i nie zdążyłam zrobić tego jak należy.
Co potrzebujesz na tartę:
najpierw składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 50g wody
- 50g masła
- 1/2 łyżeczka soli
Farsz:
- 2 pory przecięte wzdłuż i pocięte w plasterki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 drobno posiekana marchewka
- 1 zielona papryka
- łyżka oliwy do smażenia
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- malutka papryczka chilli
Zalewa:
- 4 jajka
- 400 ml śmietany 12%
Na wierzchu zetrzyj ostry ser - u mnie twardy kozi parmezan.
Zapiekaj w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 st.C
Na zdrowie!
Dajcie znać, czy Wam smakowała tak samo, jak nam :-)
Super. Wygląda jak pizza. Dodaję do mojej listy do zrobienia.
OdpowiedzUsuńJa też lubię pory. Właśnie jestem w trakcie siania na kolejny sezon. A ty już robiłaś siewki?
Jeszcze nie siałam za wiele, czekam na cieplejsze dni i chciałabym od razu wysiewać w tunelu. W domu za mało miejsca.
UsuńNo tak. Ja nie mam szklarni ani tunelu, więc w poprzednim roku na wiosnę moja kuchnia pachniała bardziej ziemią niż jedzeniem 😉
OdpowiedzUsuńAle w tym próbuję uprosić męża, żeby przyniósł mi na pięterko stół ogrodowy i ustawił pod oknem dachowym - będzie taka mała szklarenka ☺ Tylko najpierw trzeba tam posprzątać i dlatego zabiera się jak do jeża.
Świetny pomysł z oknem dachowym! Czemu ja na to nie wpadłam?? Dziękuję Ci :-DDD
Usuń