18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bez lilak
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
ebook
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szczepienie
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
niedziela, 17 lipca 2016
Z przerośniętych ogórków pyszne pikle
Ta wielkość ogórków zdecydowanie się nie nadaje do kiszenia ani konserwowania w całości. Są za to doskonałe do innych przetworów. Między innymi do tych pysznych ogórków z miodem i imbirem.
Składniki:
1 kg mocno dojrzałych ogórków
4 ząbki czosnku
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka kolorowego pieprzu
kawałek korzenia imbiru - 3 cm
4 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10 procent
2,5 szklanki wody
Przepis
Ogórki obierz, pokrój na cienkie, ukośne plastry.
Posól, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Obierz imbir i pokrój na cienkie plastry.
Czosnek pozostaw w łupinach.
Zagotuj wodę z cukrem, miodem i octem, pieprzem oraz gorczycą.
Ogórki ułóż w wyparzonych słojach, przekładając je imbirem, czosnkiem.
Zalej marynatą, rozkładając równomiernie przyprawy w niej gotowane.
Zakręć i pasteryzuj 10 minut w temperaturze 85 stopni.
Ogórki potrzebują minimum 2 tygodnie przegryzania się z przyprawami nim będą gotowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ekstra, bardzo dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń