Potrzebujemy:
- około 15 liści buraka liściowego (mangold)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ok. 100 ml śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Po umyciu liści buraczanych pokrój je dowolnie, łodyżki w mniejsze cząstki i dodaj do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą, dodaj czosnek i przyprawy, podsmaż mieszając około 3 - 4 minuty. Jeśli trzeba podlej kilkoma łyżkami wody. Wlej śmietanę, dopraw, duś 2-3 minuty i podawaj.
U nas z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.