Wegańska mozarella :-)

 Oto tłumaczenie tekstu ze zdjęcia:



Wegańska MOZZARELLA 🧀🔥


To jest taka niby mozzarella która rozpuszcza się na pizzy 🍕🍕🍕

Autor: @Vegscratchkitchen

Składniki i przygotowanie sera:

  • 1/2 szklanki (75 g) nerkowców
  • 2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu nerkowców
  • 1 puszka niesłodzonej śmietanki kokosowej, wymieszanej
  • 1 cytryna, wyciśnięty sok
  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 nasiona kopru włoskiego
  • 4-5 ziaren gorczycy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki pektyny
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 szklanki wody

Instrukcja przygotowania:

  1. Napełnij średni garnek wodą do połowy i postaw na średnim ogniu.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj szczyptę soli i nerkowce, gotuj przez 20 minut.
  3. Po 15 minutach gotowania odlej 2 szklanki wody, w której gotowały się nerkowce.
  4. Dodaj ugotowane nerkowce i odlaną wodę do blendera wraz ze wszystkimi składnikami, z wyjątkiem pektyny i skrobi ziemniaczanej 
  5. Miksuj do uzyskania płynnej konsystencji, a następnie przelej do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu.
  6. Gdy zacznie się gotować (po ok. 7-8 minutach), dodaj pektynę i mieszaj energicznie przez 2 minuty.
  7. Wlej mieszankę skrobi ziemniaczanej z wodą i mieszaj, aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencję ciągnącego się roztopionego sera (ok. 3-4 minuty).
  8. Jeśli chcesz mieć okrągłą mozzarellę jak ze sklepu, przelej do wysokiej, natłuszczonej szklanki i wstaw do lodówki na noc. Ja skorzystałam z prostokątnego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia.
  9. Po 24 godzinach przechyl szklankę lub naczynie, aby ser się odkleił i wysuń go na talerz.
  10. Przechowuj w lodówce, owinięty folią spożywczą.

Napisz „😍”, jeśli chcesz tego spróbować!



Komentarze