Oto tłumaczenie tekstu ze zdjęcia:
Wegańska MOZZARELLA 🧀🔥
To jest taka niby mozzarella która rozpuszcza się na pizzy 🍕🍕🍕
Autor: @Vegscratchkitchen
Składniki i przygotowanie sera:
- 1/2 szklanki (75 g) nerkowców
- 2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu nerkowców
- 1 puszka niesłodzonej śmietanki kokosowej, wymieszanej
- 1 cytryna, wyciśnięty sok
- 2 łyżeczki tahini
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 nasiona kopru włoskiego
- 4-5 ziaren gorczycy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki pektyny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 szklanki wody
Instrukcja przygotowania:
- Napełnij średni garnek wodą do połowy i postaw na średnim ogniu.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj szczyptę soli i nerkowce, gotuj przez 20 minut.
- Po 15 minutach gotowania odlej 2 szklanki wody, w której gotowały się nerkowce.
- Dodaj ugotowane nerkowce i odlaną wodę do blendera wraz ze wszystkimi składnikami, z wyjątkiem pektyny i skrobi ziemniaczanej
- Miksuj do uzyskania płynnej konsystencji, a następnie przelej do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu.
- Gdy zacznie się gotować (po ok. 7-8 minutach), dodaj pektynę i mieszaj energicznie przez 2 minuty.
- Wlej mieszankę skrobi ziemniaczanej z wodą i mieszaj, aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencję ciągnącego się roztopionego sera (ok. 3-4 minuty).
- Jeśli chcesz mieć okrągłą mozzarellę jak ze sklepu, przelej do wysokiej, natłuszczonej szklanki i wstaw do lodówki na noc. Ja skorzystałam z prostokątnego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia.
- Po 24 godzinach przechyl szklankę lub naczynie, aby ser się odkleił i wysuń go na talerz.
- Przechowuj w lodówce, owinięty folią spożywczą.
Napisz „😍”, jeśli chcesz tego spróbować!
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.