MŁODA KAPUSTA NA ZIMĘ |
Młoda kapusta "na krótko" - tak o tej kapuście mówiło się w moim i męża domu.
młoda kapusta |
Późniejsze kapusty już inaczej smakują, więc kilka pierwszych, wczesnych kapust zrobiłam do słoików.
młoda kapusta |
Na 3 750ml słoiki potrzebujesz:
2 młode główki kapusty
pęczek koperku
2 cebule
olej do smażenia cebuli
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka wit C w proszku lub kwasku cytrynowego
1 łyzeczka pieprzu mielonego
młoda kapusta na zimę |
Sposób przygotowania:
kapustę oczyść i drobno poszatkuj, włóż do wysokiego garnka
zalej 1 szklanką wody i zacznij podgrzewać
cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju
dodaj do gotującej się kapusty
koperek posiekaj, dodaj do kapusty
dodaj przyprawy, zamieszaj i gotuj aż kapusta zmięknie.
spróbuj, czy smak Ci odpowiada, jeśli nie, dodaj więcej wybranych przypraw.
Przygotuj wyparzone słoiki, napełnij je gorącą kapustą wraz z zalewą.
od razu zakręć słoiki.
Pasteryzuj w garnku z wodą 15 minut od momentu wrzenia.
Pozostaw do ostygnięcia, opisz słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.