Domowy ser wega艅ski |
Od kiedy nie jem nabia艂u du偶o lepiej si臋 czuj臋, menopauza jakby mniej dokucza, nie bol膮 stawy, w og贸le jest lepiej.
Dlatego wymy艣lam i szukam inspiracji na wega艅skie odpowiedniki nabia艂u - bo mimo 偶e nie jem ser贸w to wci膮偶 bardzo je lubi臋 馃馃馃
Dlatego dzi艣 podziel臋 si臋 z wami sposobem na prosty w wykonaniu niby ser wega艅ski, kt贸ry mo偶na kroi膰 na plasterki, bo 艣wietnie udaje 偶贸艂ty ser.
Jeszcze nie wiem czy si臋 b臋dzie topi艂 na przyk艂ad na pizzy, sprawdz臋 to, ale smakuje wybornie. Sama nie wiem, czy nie lepiej, ni偶 sery typu gouda.
Co potrzeba do wykonania domowego sera wega艅skiego
- P贸艂torej szklanki s艂onecznika oczywi艣cie bez 艂upinek ugotowanego w wodzie przez minimum 10 minut.
S艂onecznik nale偶y odcedzi膰 ale wod臋 po gotowaniu pozostawi膰.
W cz臋艣ci jeszcze gor膮cej wody wymieszaj agar-agar lub je艣li nie jeste艣 na diecie wega艅skiej to u偶yj 偶elatyny.
Do tego potrzebujesz
- cztery czubate 艂y偶ki tahiny
- Dwie 艂y偶eczki pasty miso
- Jedna p艂aska 艂y偶eczka soli
- Pi臋膰 czubatych 艂y偶ek nieaktywnych p艂atk贸w dro偶d偶owych
- Sok wyci艣ni臋ty z jednej cytryny
- Jedn膮 艂y偶eczk臋 czerwonej s艂odkiej papryki
- 2 3 z膮bki czosnku
- Jedna niedu偶a 艂y偶eczka oleju kokosowego extra virgin
- ewentualnie agar agar
Nie musisz czeka膰 a偶 s艂onecznik wystygnie.
Wrzu膰 go do blendera wraz z pozosta艂ymi sk艂adnikami i dolej na pocz膮tek po艂ow臋 szklanki wody z gotowania s艂onecznika wraz z rozpuszczonym agarem.
Zblenduj wszystko na super g艂adk膮 mas臋.
Je艣li potrzeba dolej wi臋cej wody z gotowania s艂onecznika.
Gdy masa jest ju偶 bardzo g艂adka prze艂贸偶 do pojemnika, wyg艂ad藕 zamknij pojemnik i schowaj do lod贸wki.
Nast臋pnego dnia niby ser jest ju偶 twardy. Mo偶esz go wyj膮膰 z opakowania i kroi膰 w plastry.
Lub tak jak ja, rozsmarowa膰 na grzance.
Domowy ser wega艅ski |
Daj zna膰 czy ci smakuje.
Komentarze
Prze艣lij komentarz
z uwagi na tre艣ci reklamowe zamieszczane w komentarzach w艂膮czone zosta艂o moderowanie komentarzy. Za reklamy dzi臋kujemy.