Domowy ser wegański |
Od kiedy nie jem nabiału dużo lepiej się czuję, menopauza jakby mniej dokucza, nie bolą stawy, w ogóle jest lepiej.
Dlatego wymyślam i szukam inspiracji na wegańskie odpowiedniki nabiału - bo mimo że nie jem serów to wciąż bardzo je lubię 🧀🧀🧀
Dlatego dziś podzielę się z wami sposobem na prosty w wykonaniu niby ser wegański, który można kroić na plasterki, bo świetnie udaje żółty ser.
Jeszcze nie wiem czy się będzie topił na przykład na pizzy, sprawdzę to, ale smakuje wybornie. Sama nie wiem, czy nie lepiej, niż sery typu gouda.
Co potrzeba do wykonania domowego sera wegańskiego
- Półtorej szklanki słonecznika oczywiście bez łupinek ugotowanego w wodzie przez minimum 10 minut.
Słonecznik należy odcedzić ale wodę po gotowaniu pozostawić.
W części jeszcze gorącej wody wymieszaj agar-agar lub jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej to użyj żelatyny.
Do tego potrzebujesz
- cztery czubate łyżki tahiny
- Dwie łyżeczki pasty miso
- Jedna płaska łyżeczka soli
- Pięć czubatych łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
- Sok wyciśnięty z jednej cytryny
- Jedną łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki
- 2 3 ząbki czosnku
- Jedna nieduża łyżeczka oleju kokosowego extra virgin
- ewentualnie agar agar
Domowy ser wegański |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.