Mandżurskie kulki warzywne |
Pojawił mi się na YouTube wspaniały przepis na wegańskie mandżurskie pulpety, kulki, które są podobno najczęściej zamawiane w restauracjach.
Moja modyfikacja polega na tym że nie chciałam smażyć w głębokim tłuszczu kulek lecz użyłam frytownicy beztłuszczowej. Może nie będą tak pięknie upieczone i chrupiące jak te z filmu ale za to będą zdrowsze 🌹
Generalnie kuchnia mandżurska jest bardzo ostra więc ilości podane w przepisie zredukuj według własnego uznania. Zielona pasta chili jest dla mnie mega ostra więc dałam jej płaską łyżeczkę.
Składniki na mandżurskie kulki warzywne
- 2 marchewki rozdrobnione
- ćwiartka czerwonej kapusty rozgrobnionej
- garść posiekanej fasolki szparagowej
- garść posiekanego zielonego szczypiorku
- Dwie łyżki świeżej kolendry
- Około wielkości kciuka posiekanego imbiru
- Pięć ząbków posiekanego czosnku
- Pasta z zielonego chili dwie łyżki lub papryczka chili posiekana
- Jedna łyżka sosu sojowego jasnego
- Jedna łyżka czerwonego sosu chili
- Odrobinka oliwy
- Sól
- Pieprz - nie żałuj
- Szczypta cukru dla przełamania smaku
- 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
- 2 łyżka czubata mąki pszennej
- Wymieszaj wszystko i poczekaj chwilę bo warzywa puszczą sok być może trzeba będzie dosypać troszkę mąki.
Brzmi skomplikowanie?
Wszystkie składniki wrzuciłam do naczynia thermomixa i w kilka sekund rozdrobniłam i wymieszałam za jednym zamachem.
Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i smaż we frytownicy beztłuszczowej w 180 stopniach przez 20 minut
Kulki przed pieczeniem |
Sos:
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj
- dwie łyżki drobno posiekanej cebulki oraz
- 4 łyżki drobno posiekanego czosnku oraz
- jedną łyżkę posiekanej kolendry i papryczki chili oraz
- zielonego szczypiorku
- dodaj około 150-200g g warzywnego bulionu
- i ewentualnie zieloną pastę chili
- jedną łyżkę ciemnego sosu sojowego
- jedną łyżkę octu winnego
- szczyptę pieprzu
- sól do smaku
- troszkę cukru ( u mnie 5 kropli stewii) i smaż aż się zagotuje.
W osobnej miseczce dodaj
- jedną łyżkę skrobi kukurydzianej oraz
- dwie trzy łyżki wody i wymieszaj solidnie a następnie wlej do patelni i mieszając zagęszczaj sos.
Dodaj do sosu gotowe kulki posyp w świeżą kolendrą i posiekanym szczypiorkiem wymieszaj i podawaj gorące.
Tutaj oryginalny przepis
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.